Stižu tužbe: Evropske avio-kompanije na meti zbog prevara

Izvor: B92, 12.Dec.2018, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu tužbe: Evropske avio-kompanije na meti zbog prevara

Brojne avio-kompanije na području Evropske unije u svakodnevnom poslovanju praktikuju takozvanu "no-show“ klauzulu.

Ta klauzula dopušta avio-kompanijama da otkažu rezervaciju za već plaćeni put putnicima koji su, iz bilo kojih razloga, propustili prvi deo putovanja povratnog leta, pa čak i samo deo puta na nekom putovanju sa presedanjima.

Razlog zašto se ova odredba uvodi je činjenica da je cena koju je putnik platio za kartu sastavljenu od nekoliko kupona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izračunata na osnovu celog putovanja naznačenog na karti, pa ona više neće vredeti ako dođe do nekih promena na ruti o kojima putnik nije obavestio prevoznika.

Zašto je tako isključivo u avio-prevozu, a ne i kod putovanja autobusom ili vozom, nije poznato.

Ova klauzula na meti je sve većeg broja evropskih udruženja za zaštitu potrošača, piše Novac.hr.

Dve britanske avio-kompanije, Thomas Cook i Aurigny, već su pod pritiskom najavile da će ovu spornu klauzulu uskoro ukloniti iz svojih uslova poslovanja.

Holandsko udruženje Consumentenbond i grčko EKPIZO najavila su pokretanje sudskih tužbi protiv holandskog avio-prevoznika KLM-a, a britansko udruženje WHICH je na adrese nekoliko avio-prevoznika poslalo pisma upozorenja, kako bi ih navelo da prestanu da koriste sporne odredbe.

Ista udruženja ovih dana šalju pisma upozorenja i nacionalnim telima zaduženim za avio-promet u nameri da hiljade potrošača zaštite od nepoštene prakse.

Španske, austrijske i nemačke organizacije su protiv Ostrijan erlajnsa, Lufthanze, Iberije i Britipš ervejza već dobile pravosnažne presude i naterale ih da ukinu klauzulu za domaće putnike.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropskim avio-kompanijama prete tužbe ako ne prestanu sa spornom praksom

Izvor: Radio 021, 13.Dec.2018, 08:34

Brojne avio-kompanije na području Evropske unije u svakodnevnom poslovanju praktikuju takozvanu "no-show“ klauzulu...Ta klauzula dopušta avio-kompanijama da otkažu rezervaciju za već plaćeni put putnicima koji su, iz bilo kojih razloga, propustili prvi deo putovanja povratnog leta, pa čak i samo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.