Štete od pet milijardi evra zbog klimatskih promena u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Apr.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štete od pet milijardi evra zbog klimatskih promena u Srbiji

Prve procene pokazuju da ukupne materijalne štete u Srbiji izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima, od 2000. godine, prelaze pet milijardi evra, izjavila je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

"Više od 70 odsto gubitaka je povezano sa sušom i visokim temperaturama", kazala je Božović učestvujući na sastanku "Regionalni dijalog EU, država >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU o Nacionalno utvrđenim mogućnostima smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime - INDCs" u Istanbulu.

Na skupu, koji organizuje ECRAN projekat, Generalni direktorat za klimatske akcije Evropske komisije, Božović je istakla da je borba protiv klimatskih promena jedna od najbitnijih tema međunarodne zajednice.

To se posebno odnosi na ovu godinu od koje se očekuje usvajanje novog međunarodnog dogovora o obavezama za period posle 2020. godine, rekla je Božović.

Ona je podsetila da se Srbija nalazi u regionu pogođenom izmenjenim klimatskim uslovima i da su poplave samo u 2014. godini prouzrokovale ogromne štete i procenjeno je da je za oporavak i rekonstrukciju od istih potrebno 1,346.4 milijardi evra.

Božović je naglasila da veruje u pozitivan ishod Konferencije u Parizu, za koji je pripremljen predlog INDCs Srbije za period do 2030. godine, koji će nakon ovih konsultacija ući u proceduru usvajanja na nivou Vlade Srbije, nakon čega i dostavljen Sekretarijatu Konvencije.

"Započeto uspostavljanje sistema monitoringa, izveštavanja i verifikacije emisija sa efektom staklene bašte (GHG) i ostalih informacija od značaja za klimatske promene, značajno je za nas, kako sa aspekta usaglašavanja nacionalnog sa zakonodavstvom EU, tako i jer će nam omogućiti sistematsko i kontinuirano prikupljanje podataka", rekla je Božović, a saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Prikupljanje podataka je osnov za analizu i unapređenje politika i mera koje doprinose borbi protiv klimatskih promena, naglasila je Božović.

Pored ovoga, izrada strategije borbe protiv klimatskih promena, jedan je od naših prioriteta, a kako bi smanjili efekte promene klime na nacionalnom nivou, ali i doprineli globalnom smanjenju emisija GHG, na ekonomski iplativ način, dodala je Božović.

Cilj sastanka bio je razmena informacija o statusu pripreme i sadržaju INDCs - Intended national determined contributions u zemljama kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, ali i predstavljanje INDCs, koje je EU dostavila Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime.

Sastanak je otvorio Artur Runge-Metzger, direktor u DG Climate Action. Politike i aktivnosti u oblasti energetike predstavili su državni sekretar Ministarstva energetike i rudarstva Mirjana Filipović i pomoćnik ministra Jelena Simović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.