Stekli se određeni uslovi za datum

Izvor: B92, 23.Feb.2013, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stekli se određeni uslovi za datum

Beograd -- Stekli su se određeni uslovi da Srbija dobije datum početka pregovora, kaže direktor Direktorata za proširenje EU Stefano Sanino za B92.

Generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino rekao je za B92 da povodom određivanja datuma početka pregovora o prijemu Srbije postoji jasna potreba da se vidi da se konkretno nešto dešava.

U tom pogledu je, kako je ocenio, april je značajniji mesec nego jun, kada bi trebalo da bude potvrđen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postignut dogovor. Sanino u intervjuu za našu televiziju kaže i da postoji rizik da bi dogovor postignut u poslednjem trenutku mogao da ostavi prostor za sumnju kod članice EU.

B92: Gospodine Sanino, videli smo šta se događalo u Berlinu i Briselu pre nekoliko dana, koliko je realno u ovakvim okolnostima da Srbija u junu dobije datum za početak pregovora?

Sanino: Sve je u vašim rukama i u rukama vaše Vlade. Određeni uslovi su se stekli da Srbija dobije datum početka pregovora, ozbiljan posao je urađen i u oblasti dijaloga Beograda i Prištine, i u oblasti sprovođenja reformi. Jasno je da je postignit znatan napredak. Sada je vreme da napravite taj odlučujući korak, a to mora da se uradi u narednih nekoliko nedelja, jer je važno da 16. aprila zemlje članice EU steknu utisak o jasnoj posvećenosti Srbije ispunjavanju potrebnih kriterijuma, i da odluka u junu bude doneta uz svest da je stranica okrenuta, da je proces nepovratan, i da se ide u pravom smeru.

B92: Šta će se smatrati napretkom u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u martu?

Sanino: Iz konteksta pete runde dijaloga u Briselu, zaključujemo da će to biti i dogovor o sprovođenju već postignutih dogovora o integrisanom upravljanju granicama, o telekomunikacijama i energetici. Sada predstoji dogovor o instutucijama na severu Kosova, i kada bude jasno koji su princpi na kojima će počivati primena tog dogovora, izgledi da Srbija dobije datum postaju realni.

B92: Koliko je važno za Srbiju da dobije datum za poečtak pregovora i koliko je to uopoše važno za sam proces evropskih integracija?

Sanino: Svi shvatraju važnost Srbije na Zapadnom Balkanu i centralnu ulogu koju ona ima u regionu, kao i važnost otpočinjanja pregovora o njenom članstvu u Evropskoj uniji. Srbija iza sebe ima teško nasleđe i prošlost i konačno je uspela da prevaziđe sve to i okrene se budućnosti. Zato bi bilo važno za srbiju, ali i za druge zemlje regiona, jer bi dalo dobar primer, a i za Evropsku uniju jer otvara put ujedinjenju kontinenta što je i cilj Evropske unije.

B92: Da li vam se čini da je kriza usporila ili zaustavila proces proširenja EU?

Sanino: Ne bih rekao, ne potcenjujem probleme koje je izazvala kriza i činjenicu da je odvukla pažnju zemalja članica, koje se sada bave rešavanjem ekonomskih problema, ali prethodni meseci pokazali su da lideri Evropske unije donose prave odluke, i da proces proširenja nije ugoržen.

Sanino je danas učestvovao na konferenciji za novinare u Beogradu povodom prvog seminara Regionalne akademije za demokratiju (RAD), na kojoj je ocenjeno da je Srbija ima veće šanse da dobije nego da ne dobije početak pregovora o prijemu u EU. Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.