Stefanović: Vladajuća većina stabilna

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jan.2013, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Vladajuća većina stabilna

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je za sada vladajuća većina stabilna i da ne očekuje vanredne izbore sve dok Vlada vodi borbu protiv korupcije i kriminala, sprovodi reforme, čini korake ka približavanju EU i boljem životu građana.

Nebojša Stefanović: Ne očekujem vanredne parlamentarne izbore

 

"Za sada, sve što se dešava ide u pravcu ovoga što >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sam govorio. Za sada je vladajuća većina stabilna i ne očekujem vanredne parlamentarne izbore sve dok je to tako", rekao je Stefanović u intervjuu agenciji Beta.

Stefanović, koji je i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS), kazao je da će SNS biti u vladajućoj većini sve dok Vlada Srbije vodi borbu protiv korupcije i kriminala, dok sprovodi reforme u oblasti ekonomije i sve dok čini korake da Srbija ide ka EU i da građani žive bolje.

"U trenutku kada bilo koja vladajuća većina oseti da više ne može da doprinese da građani Srbije žive bolje, prestaje potreba da mi budemo uključeni u takvu vladajuću koaliciju", naveo je Stefanović.

Govoreći o radu parlamenta, Stefanovićje najavio da će sa svim poslaničkim grupama razgovarati o promeni Poslovnika kojim vladajuća većina nije zadovoljna i naveo da o tome treba postići najširi konsenzus.

 

Predsednik Skupštine obišao jedinice Žandarmerije na jugu Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović obišao je deo jedinica Žandarmerije koje izvršavaju redovne zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti, na teritoriji opštine Bujanovac, i izrazio zadovoljstvo njihovim stanjem, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Stefanović je tokom obilaska razgovarao sa pripadnicima Žandarmerije i njihovim starešinama u bazama Čar, Breznica i Dobrosin, kako bi se upoznao sa uslovima u kojima oni žive i rade.

"Smatramo da kontrolna uloga parlamenta mora da bude snažnija nego što je to sada. Hoću da o tome postignemo najširi konsenzus u svim strankama. To ne sme da bude stvar jedne političke većine kao što je to uvek bilo do sada pa smo zbog toga imali probleme i uvek je ta većina koja ga je pravila za sebe zaboravljala da može vrlo brzo ili u nekom roku otići u opoziciju", kazao je Stefanović.

On je rekao da se zalaže se i za nov zakon o Narodnoj skupštini kojim bi se pojačala nezavisnost parlamenta u odnosu na izvršnu vlast.

"To su projekti koji su trenutno u planu. Želimo da Srbija što pre dobije datum za priključivanje EU, da što pre krenemo tim putem jer to donosi ekonomsku stabilnost i sigurnost za građane. Mislimo da je to prioritet. Nakon toga imamo i projekte kojima ćemo unaprediti i sistem funkcionisanja Skupštine i drugih državnih organa", naveo je Stefanović.

On je rekao da je vladajuća većina pokazala čvrstu nameru, odlučnost i rešenost da nijedan poslanik u Skupštini ne može da nađe utočište ako se ogrešio o zakon i da će to važiti za sve poslanike i vladajuće većine i opozicije.

"Videćete da ovde niko neće moći da se zaklanja iza imuniteta", rekao je Stefanović i dodao da je vladajuća većina pokazala da je i bez bilo kakve promene propisa koji se odnose na ograničavanje imuniteta poslanika spremna da takvu praksu sprovede u delo i da je to principijelan stav kojeg će se držati do kraja mandata.

Na kritike opozicije da često nastupa kao funkcioner SNS, Stefanović je rekao da je na mesto predsednika parlamenta izabran kao poslanik SNS i kao potpredsednik SNS i da ima pravo na svoj politički stav.

"Trudim se da to ne bude tako često upravo zbog toga jer ne želim da funkciju predsednika parlamenta na bilo koji način stavljam u drugi plan ali mislim da je isto važno kao što građani znaju kakve stavove zastupam kao predsednik parlamenta da znaju kakve stavove zastupam kao potpredsednik SNS. Mislim da građani Srbije time ni na koji način nisu oštećeni", kazao je Stefanović.

On je naveo da se trudi da atmosfera u parlamentu bude takva da i rasprava koja je normalna demokratska tekovina bude primerena i civilizovana i da odnosi u Skupštini budu takvi da građani Srbije mogu da kažu da parlament, koji nije uvek bio najviše poštovana institucija, polako ide ka tome.

"Trudim se da sa svim šefovima poslaničkih grupa na kolegijumima ali i van toga razgovaram krajnje otvoreno kako da stvorimo atmosferu u kojoj ćemo se što više dogovarati a što manje preglasavati", naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ono sto bude najpotrebnije građanima to će biti prioritet Skupštine u 2013. godini.

"Za pet, šest meseci, iako smo radili u avgustu, nije možda moglo da se uradi dovoljno ali očekujem da ćemo to nadoknaditi, da ćemo biti ne samo parlament koji se ponosi kvantitetom, brojem zakona koji usvaja nego da ti zakonski predlozi budu kvalitetni i da suštinski menjaju život u Srbiji", rekao je Stefanović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Stefanović: Vladajuća većina stabilna

Izvor: BKTV News, 03.Jan.2013, 11:15

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je za sada vladajuća većina stabilna i da ne očekuje vanredne izbore sve dok Vlada vodi borbu protiv korupcije i kriminala, sprovodi reforme, čini korake ka približavanju EU i boljem životu građana.. . Nebojša Stefanović: Ne očekujem...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.