Stefanović: Ne vodimo razgovore o autonomiji severa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2011, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Ne vodimo razgovore o autonomiji severa

BEOGRAD -

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da predstavnici Beograda nijednog momenta nisu razgovarali sa zvaničnicima EU da se, kako prenose prištinski mediji, severu Kosova obezbedi poseban status.

Međunarodni predstavnici predložili su kosovskim institucijama da obezbede specijalni status za severni deo Kosova, izjavili su diplomatski izvori >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za dnevnik "Zeri", koji navodi i da je Beograd upoznat sa predlogom.

"Nijednog momenta nismo razgovarali o tome, ta tema nije otvorena", kazao je Stefanović za agenciju Beta i dodao da je Srbija uvek bila spremna da razgovara o svim temama kako bi se problem Kosova rešio, pod uslovom da je rešenje u skladu sa Ustavom Srbije.

"I ranije smo rekli da možemo da razgovaramo o svim stvarima držeći se ustava", rekao je Stefanović i naveo da se ideje "tog tipa" stalno šire po medijima i da ih zato neće komentaristati.

Kako "Zeri" navodi, tim predlogom severne opštine bi specijalnim statusom imale veća ovlašćenja i neku formu samouprave.

"On bi sačuvao granice Kosova, a istovremeno će zadovoljiti Beograd davanjem specijalnog statusa, neku formu autonomije, severnim opštinama", rekao je izvor lista.

On je dodao da je i Beograd informisan oko tog pitanja "i da se očekuju reakcije obe strane".

Nojkić: Nerealno

Nerealno je da sever Kosova dobije specijalni status, smatra predsednik pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove (SPO) za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić.

"Mogu Srbi na severu da dobiju veoma široku autonomiju ili nezavisnost, ali će to biti pogubno za Srbe južno od Ibra. Mi već sada osećamo posledice takvih ideja", rekao je Nojkić KiM radiju.

On je kao neprihvatljivu i neostvarivu odbacio i ideju o podeli Kosova.

Predstavnicima Beograda Nojkić zamera što su kroz nerealna obećanja i ohrabrenja kod Srba na severu stvorili takvu atmosferu da oni shvataju da su nešto posebno i da praktično njihov problem treba da se rešava mimo ostalih Srba.

"Sadašnja stuacija i inicijative Srba koji u glavi imaju podelu su praktično rešenja kojim bi Srbi sa severa dobili sve, a Srbi južno od Ibra izgubili sve", upozorio je Nojkić.

On smatra da sever Kosova nije drugačiji od ostatka Kosova i Metohije i da rešenje treba da se nalazi u okviru rešavanja problema cele pokrajine.

"Severni deo ima svoje specifičnosti, ali i Srbi u ostalim delovima pokrajine imaju probleme i tu ne treba praviti razliku, već ih rešavati isto. Na takav način je moguće naći optimalno i racionalno rešenje, sve drugo će imati negativne posledice", rekao je Nojkić.
Pogledaj vesti o: Vodimo Vas

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd ne pregovara o autonomiji Kosova

Izvor: Radio 021, 13.Avg.2011

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je  da predstavnici Beograda nijednog momenta nisu razgovarali sa zvaničnicima EU da se, kako prenose prištinski mediji, severu Kosova obezbedi poseban status.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.