Izvor: S media, 04.Sep.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Loš početak nove vlasti i EU

Šef pregovaračkog tima bivše Vlade Srbije Borislav Stefanović ocenio je danas da "gruba" izjava predsedika Evropskog parlameta Martina Šulca o priznanju Kosova kao uslovu za ulazak Srbije u EU, prestavlja negativan početak saradnje nove vlasti sa EU.

Stefanović je za agenciju Beta rekao da stav Martina Šulca, ne iznenadjuje, i ukazao da na njegovo mišljenje treba obratiti ozbiljnu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pažnju.

"Ta je vrlo negativan početak saradnje nove vlasti sa EU. To su grube, teške poruke koje dobijaju naše vlasti u prvoj zvaničnoj poseti Briselu", kazao je on.

Stefanović je ocenio da će biti "potrebno mnogo truda, političckog rizika i povlačenja nepopularnih poteza" kako bi se taj stav amortizovao i sačuvalo Kosovo. On je dodao da bi Vlada Srbije zato trebalo što pre da predstavi najavljeni plan za Kosovo.

"Nova vlada treba što pre da predstavi novi plan i da on bude konretizovan, da vidimo šta ćemo sa severom, električnom energijom, telekomunikacijama, manastirima, imovinom" kazao je Stefanović i daoda da je to ono što nova vlast treba da uradi za početak.

Stefanović je ocenio da će u EU preovaldati stav da Srbija ne mora da prizna Kosovo i dodao da će zato Srbija morati da uradi jako mnogo na tome što oni nazivaju normalizacijom odnosa.

Podsetio je da Nemacka traži priznanje i ukidanje institucija.

Ne misli se na ukidanje svih insitucja, ali je to jasno da će to morati da se uradi ako želimo da odblokiramo proces, ako želimo da ga nastavimo na način prihvatljiv za Srbe na Kosovu i državu Srbiju, kazao je dosadašnji šef pregovaračkog tima Srbije.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc danas je izjavio da uzajamno priznavanje Beograda i Prištine jeste uslov koji Evropski parlament vidi za ulazak Srbije u članstvo Evropske unije.

(Beta)

Foto: Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.