Stefanović: Još nema odgovora EU

Izvor: Politika, 19.Sep.2011, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Još nema odgovora EU

BEOGRAD – Šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović izjavio je danas da još nije stigao odgovor na predlog za rešenje problema na prelazima Jarinje i Brnjak koji je Srbija dostavila Evropskoj uniji.

„Imamo komnunikaciju sa predstavnicima EU i o našoj inicijativi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razmišlja, odgovor očekujemo što pre”, kazao je Stefanović agenciji Beta.

On je precizirao da je u toj inicijativi Srbije, upućenoj 16. septembra, iznet stav da „na prelazima Jarinje i Brnjak ne bi trebalo da bude takozvanih kosovskih carinika, a sve ostalo je predmet dogovora”.

Šef pregovaračkog tima istakao je spremnost Srbije da o prelazima Jarinje i Brnjak pregovara bilo kada i bilo gde.

„Ne postavljamo bilo kakve preduslove u tom smislu i ti razgovori bi se vodili sa predstavnicima međunarodne zajednice”, kazao je Stefanović.

On je napomenuo da odgovor Evropske unije neće nužno biti dostavljen formalnim depešama, već će, možda, stići u okviru raznih sastanaka i kontakata sa predstavnicima EU.

Stefanović je podsetio da Kosovo kao jedinstvena carinska teritorija funkcioniše od 2000. godine, ali da su prelazi Jarinje i Brnjak uvek imali poseban status.

„Postojali su Euleks carinski službenici i u jednom vrlo kratkom periodu bilo je pokušaja da tamo bude službenik kosovske carine albanske nacionalnosti. To je bio jedan kratak period i zatim je to bilo onemogućeno”, naveo je Stefanović.

On je poručio da su prelazi Jarinje i Brnjak uvek imali svoju posebnost, a imaju je i sada, kroz plan o šest tačaka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Mununa, koji je prihvatio i Savet bezbednosti.

„Kosovski carinici na severu ne mogu da budu zato što je planom od šest tačaka, koji je potvrdio i Savet bezbednosti UN podvučeno da na ta dva prelaza treba da postoje - citiram : samo međunarodni carinski službenici”, precizirao je Stefanović.

On je naglasio da je time potvrđena posebnost prelaza Jarinje i Brnjak zbog posebnosti situacije na severu Kosova.

„Priština sada pokušava da tu situaciju promeni u pravcu svog interesa”, zaključio je Stefanović.

Beta

objavljeno: 19.09.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Još nema odgovora EU

Izvor: EMportal, 19.Sep.2011

Šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović izjavio je danas da još nije stigao odgovor na predlog za rešenje problema na prelazima Jarinje i Brnjak koji je Srbija dostavila Evropskoj uniji.

Nastavak na EMportal...

Jan Klif: U Briselu bilo reči samo o pečatu i carinskoj dokumentaciji

Izvor: Blic, 19.Sep.2011

Ambasador Velike Britanije u Prištini Jan Klif izjavio je danas Tanjugu da se u Briselu tokom dijaloga Beograda i Prištine nije razgovaralo o funkcionisanju prelaza Jarinje i Brnjak, već samo o pečatu i carnskoj dokumentaciji, ali da on smatra da treba primeniti carinske kontrole na celoj teritoriji...

Nastavak na Blic...

SRBIMA PARE OD CARINE!

Izvor: Kurir, 20.Sep.2011, 08:12

BEOGRAD - Rešenje za sve! Beograd je u pismu poslatom Briselu, od čijeg će odgovora zavisiti i sudbina prelaza Jarinje i Brnjak na severu KiM, zatražio da nam se omoguće razgovori s međunarodnom zajednicom, ali i sa Prištinom o tom problemu, i to pre 27. septembra, kada se ponovo sreću Borislav...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.