Stefanović: Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2012, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom

BEČ -

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izrazio je nadu da će Srbija još ove godine dobiti datum za početak pregovora sa EU i istakao spremnost Beograda za nastavak dijaloga sa Prištinom.

"Biće teško, ali radimo na tome da u decembru dobijemo datum za početak pregovora. Mislim da svako u Evropi zna da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da se zato takav zahtev neće ni pojaviti", rekao je Stefanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On je naglasio da sever Kosova treba da dobije specijalni status. "Postoje primeri za to poput Južnog Tirola ili dve Nemačke", rekao je Stefanović.

Stefanović je ocenio da Priština sada ometa sprovođenje postignutih dogovora, jednostranim potezima i nasiljem protiv Srba.

"Nedavno je napadnuta srpska delegacija, koja je doputovala na razgovore o sprovođenju sporazuma. Takođe, postoje pokušaji da se Srbima na severu (Kosova) oduzmu tablice i lične karte", rekao je Stefanović u intervjuu bečkom dnevniku "Viner cajtung".

On je istakao da je jedina politika koja u Srbiji može da ima uspeh "Kosovo i Evropska unija".

"Obe strane su deo našeg identiteta i moramo da rešimo oba problema. Svaka stranka koja samo prati evropsku perspektivu i koja bi odustala od Kosova, izgubila bi verodostojnost, ne samo kod kuće, već i u Briselu", rekao je Stefanović.

Na pitanje o razgovorima sa Prištinom i kako bi trebalo da izgleda krajnji rezultat kojim bi bili okončani, Stefanović je odgovorio da bi to bilo "Kosovo entitet u kome nema segregacije Srba i u koje bi oni mogli da se vrate".

"Proterano je 240.000 Srba, a pitanja imovine i nestalih lica treba da se reše kao i problemi naših preduzeća koje trenutno imamo na Kosovu. Treba da se daju garancije za zaštitu Srba u južnom delu, kao i manastira i crkava", rekao je Stefanović.

On je, odgovarajući na pitanje o institucijama koje Priština naziva "paralelnim", objasnio da je obaveza svake demokratske države da podržava svoje ljude.

"Takozvane paralelne institucije su jedine institucije i kada bi bile ukinute ne bi bilo nikakvih institucija", rekao je Stefanović.

On je namere Prištine da izgradi svoje institucije na severu ocenio opasnom iluzijom.

"Priština smatra da jednostavno može na severu da izgradi svoje institucije bez učešća Beograda i ljudi koji žive na severu. Međutim, to nikada ne bi bilo prihvaćeno. Jedini izlaz iz ove dileme vodi putem dijaloga u koji su svi uključeni", poručio je Stefanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U decembru da dobijemo datum pregovora

Izvor: RTV Pink, 17.Apr.2012

Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom. . . Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izrazio je nadu da će Srbija još ove godine dobiti datum za početak pregovora sa EU i istakao spremnost Beograda za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.