Stav: Zaglavljeni u tunelu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav: Zaglavljeni u tunelu

Prethodna vlast, tj. vlada, ona Cvetkovićeva, jedno četiri godine se bavila preseljenjem Uprave za agrarna plaćanja iz Beograda u Šabac, a ova aktuelna, Vučićeva, otprilike isto toliko vraćanjem dotične administracije iz Šapca u Beograd. U međuvremenu, tj. od 2008. godine, od kako je stekla pravo da koristi fondove Evropske unije za podršku poljoprivredi, Srbija je izgubila stotine miliona evra. Pošto te fondove, jel' tako, nije praktično ni omirisala.

E, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovih dana je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković najavila da će sredinom 2016. biti raspisani prvi konkursi te da će naši paori i ostali seljaci moći da konkurišu za sredstva iz tzv. IPARD programa EU (Fond za podršku agraru i ruralnom razvoju uopšte). Ova vest je ostala, međutim, potpuno u senci velikih Vučićevih poslovno-predizbornih poduhvata ("Prokop", "Geoks", "Savinac".., nastaviće se), ali se za nju može reći da je zaista izuzetno važna, takoreći "istorijska".

Ne samo zato što Srbija na poklon dobija 15 miliona evra, tj. onoliko koliko je ona poklonila "Geoksu", nego prvenstveno zbog toga što će italijanska kompanija da zaposli hiljadu radnika, dok će evropske pare biti iskorišćene da se napravi (ili ojača) hiljadu preduzetnika. Bez i najmanjeg potcenjivanja bilo koga, bolje je imati 1.000 preduzetnika nego 1.000 uposlenika. I trenutno i potencijalno.

Ali – da li će pomenuti novci biti zaista iskorišćeni?

Najpre, cela 2015. je izgubljena u ubeđivanju vlade da odobri prijem stotinak novih službenika u Upravu za agrarna plaćanja, jer bez toga nema akreditacije, što znači – nema para. Vlada je konačno krajem prošle godine tu saglasnost dala, ali konkurs za prijem novih radnika još nije raspisan. A ako tako ide sa ovim konkursom kako li će biti sa onim za projekte.

Drugo, ukoliko zahtevana dokumentacija bude obimna i složena, ukoliko procedure budu komplikovane a kriterijumi ne budu jasni, velika je opasnost da "evaluacija tendera", tj. donošenje odluka bude odlagano u nedogled. A idu – to je treće i možda najvažnije – izbori. Kad kreće kampanja, kao što je poznato, sve drugo staje. Pa dok se formira vlada, pa dok se uhoda... Ode i dve hiljade šesnaesta.

Dobra, kompetentna i efikasna, administracija ono je što pre svega odlikuje dobru državu. Istina, to je težak i mukotrpan posao, nije ni atraktivan ni "televizičan", ali to je posao (za) premijera. To je tunel u kome je Srbija danas zaglavljena. To je tunel u koji Vučić treba da uđe i radi dok ne ugleda svetlo na drugoj strani. Lako je ući u "Savinac".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.