Standardi važniji od datuma

Izvor: RTS, 11.Jun.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Standardi važniji od datuma

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao da je izgradnja evropskih standarda u Srbiji važnija od pitanja datuma ili prolaznog vremena u procesu pridruživanja EU. Izgradnja standarda će trajati, nezavisno od toga da li "neko jeste ili nije dobio obaveštenje o saradnji sa Haškim tribunalom", istakao Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je, od pitanja datuma ili prolaznog vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u procesu pridruživanja Evropskoj uniji daleko važnija izgradnja evropskih standarda u Srbiji.

"Mi tome težimo, ne da bismo postigli ovaj ili onaj cilj prolaznog vremena u nekom prilično apstraktnom evropskom procesu, nego zbog građana ove zemlje", rekao je Jeremić u Vrnjačkoj Banji.

"Postoje jasni uslovi i kriterijumi za naše pristupanje Uniji. Kosovo nije među njima, niti bismo prihvatili da bude", istakao je Jeremić.

Jeremić je rekao da će izgradnja standarda trajati, nezavisno od toga da li "neko jeste ili nije dobio obaveštenje o saradnji sa Haškim tribunalom, da li je to obaveštenje pozitivno, negativno i da li će uopšte stići".

"Evropske standarde i evropsko društvo u ovoj zemlji gradimo zbog sebe, a ne zbog Evrope. Koji će to konkretno datum biti za ovaj ili onaj korak u evropskom procesu, po mom mišljenju, nije od presudnog značaja", rekao je Jeremić.

"Evropa prolazi kroz ozbiljnu ekonomsku krizu, koja za jednu od političkih posledica ima i splašnjavanje entuzijazma ka procesu proširenja", objasnio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, puna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje jedan od uslova za nastavak evropskog procesa.

Jeremić je nada da će holandski parlament uskoro dobiti zvaničnu informaciju svoje vlade o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.