Standard: Očekuje se pozitivna ocena Evropske komisije za Srbiju

Izvor: RTS, 02.Nov.2015, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Standard: Očekuje se pozitivna ocena Evropske komisije za Srbiju

U izveštajima EU o napretku kandidata u evrointegracijama, koji bi mogli biti objavljeni krajem sedmice, očekuje se kritika stanja u Makedoniji i pozitivna ocena Srbije zbog ekonomsko-političkih reformi i zaključenja sporazuma sa Prištinom krajem avgusta, prenosi bečki "Standard".
Evropska komisija uvek u oktobru objavljuje izveštaje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o napretku kandidata za pristupanje EU, ali ove godine se to nije dogodilo, jer je predsednik EK Žan-Klod Junker odložio njihovo objavljivanje kako bi izašao u susret turskoj vladi koja treba da zauzme vodeću ulogu u izbegličkoj krizi, podvlači list.Odlaganje ima dalekosežne posledice po Jugoistočnu Evropu, tvrdi Standard, ukazujući na stanje u Makedoniji, gde su prošli svi rokovi za ispunjenje dogovora o rešavanju krize.
Makedonska vlada premijera Nikole Gruevskog očigledno ne haje više za mišljenje EU, jer ta zemlja ima važnu ulogu u izbegličkoj krizi, dodaje list.
Medijator Peter Vanhute je već upozoravao da bi dogovor sa Makedonijom mogao biti "mrtav" i zemlja izolovana, kao što je Belorusija.
Njega su nakon toga, prenosi dnevnik, mediji bliski makedonskoj vladi optuživali za korupciju, kao i za zauzimanje stava u korist opozicije.
"Moguće je da će u izveštaju o napretku biti predložen početak pregovora sa Makedonijom, uz određene preduslove, kao što je ispunjavanje dogovora. Međutim, u EU su svesni da dugododišnja blokada Makedonije od strane Grčke snosi suodgovornost za razvoj u toj zemlji", konstatuje Standard.
Što se drugih kandidata u Jugoistočnoj Evropi tiče, u izveštajima će zasigurno biti kritike zbog brutalnog delovanja policije protiv demonstranata u Crnoj Gori, kao i zbog nedovoljne slobode medija u toj zemlji.
Ocena Srbije će, veruje se, zbog potipsanog sporazuma sa Prištinom 25.avgusta, kao i mnogih ekonomsko-političkih reformi, biti pozitivna, piše Standard.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poker oko objavljivanja izveštaja o napretku

Izvor: Blic, 02.Nov.2015

U izveštajima Evropske unije o napretku kandidata u evrointegracijama, koji bi mogli biti objavljeni krajem sedmice, očekuje se kritika stanja u Makedoniji i pozitivna ocena Srbije zbog ekonomsko-političkih reformi i zaključenja sporazuma sa Prištinom krajem avgusta, prenosi bečki "Standard"...Evropska...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.