Štajnmajer: Bez konsenzusa o izbjeglicama

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jun.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajnmajer: Bez konsenzusa o izbjeglicama

BERLIN - Ministar spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer rekao je da su zemlje Evropske unije "daleko od konsenzusa" u vezi s načinima međusobne raspodjele izbjeglica.

"U ovom trenutku se vode teške diskusije i svi moji razgovori s evropskim kolegama potvrdili su da smo ostali daleko od saglasnosti i neophodno je mnogo ubjeđivanja da se obavi", rekao je on.

Štajnmajer je dao takvu izjavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na zajedničkoj konferenciji u Berlinu s italijanskim kolegom Paolom Đentilonijem, dan nakon što ministri unutrašnjih poslova zemalja EU nisu uspjeli da se saglase o planovima za rješenje problema migranata koji u EU ulaze preko Sredozemnog mora.

Ministri, navodi AFP, nisu donijeli odluku da sprovedu prijedlog Evropske komisije o kvotama za razmještanje 40.000 tražilaca azila koji su došli u Evropu i premjeste 20.000 Sirijaca, koji žive u kampovima izvan Evrope.

Francuska, Italija i Njemačka saglasile su se na jučerašnjem sastanku da ujedine snage u rješavanju problema migranata, koji svake godine pokušavaju da uđu u Evropu preko Sredozemnog mora i brzo djeluju prilikom njihovog raspoređivanja u zemlje EU.

Kriza je naročito opteretila Italiju, Grčku i Maltu, ali neke sjeverne i istočne zemlje EU smatraju da migrante ne bi trebalo primoravati da odlaze u zemlje u kojima ne žele da se nastane.

"Italija i Njemačka su se saglasile da moramo da dođemo do ravnomjernije raspodjele u Evropi", rekao je Štajnmajer i istakao da je najbolji način za to uvođenje obaveznih kvota izbjeglica za članice EU.

Više od 100.000 migranata do sada je tokom ove godine preko Mediterana stiglo u Evropu, objavile su UN, nazvavši ovo "dramatičnim povećanjem" dolazaka izbjeglica. Od tog broja, 60.000 migranata je ušlo kroz Italiju.

Njemačka je prošle godine primila 200.000 tražilaca azila, a očekuje se da će ih ove godine primiti 450.000.

Premijer Italije Mateo Renci zaprijetio je prije dva dana da će preći na "plan B" kako bi riješio problem migranata, što će, kako je rekao, naškoditi Evropi ako Italija ne dobije dodatnu pomoć u rješavanju krize.

U međuvremenu, Poljska se usprotivila obaveznim kvotama, poručivši da svaka članica EU treba da donese sopstvenu odluku.

Razgovore o migrantima nastaviće lideri zemalja EU na samitu u Briselu 25. i 26. juna, mada se očekuje da će i taj sastanak najvjerovatnije proći bez dogovora, prenio je AFP.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.