Šta je preduslov slobodne trgovine?

Izvor: B92, 10.Jul.2014, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je preduslov slobodne trgovine?

Beograd -- Usklađivanje zakonodavstva Srbije sa evropskim u oblasti zaštite potrošača od izuzetnog je značaja za pristupanje EU.

Naime, različiti propisi članica predstavljaju barijeru slobodnoj trgovini, rečeno je na uvodnom sastanku grupe nevladinih organizacija Nacionalnog konventa za pregovore u toj i u oblasti zdravstva.

Direktor Centra za evropske politike Nebojša Lazarević rekao je da su članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupe predstavnici organizacija za zaštitu proošača, među kojima su APOS, SOPS, zatim Centar za evropske politike, Kancelarija za evropske integracije, kao i lekari.

On je istakao da civilno društvo ne učestvuje u pregovorima sa EU, ali će se uključiti savetodavno preko radnih grupa, davaće predloge i kritike i pratiće kako se sprovode propisi. Oni će pregledati Nacrt srpske pregovaračke pozicije i dati svoje primedbe.

Prema njegovim rečima, pregovori ne mogu biti kraći od četiri godine, a kako je potrebno vreme za ratifikaciju i neke druge protokolarne procedure, do punopravnog članstva proteći će minimum sedam godina. Treba da se dogovore tri stvari - rokovi, novac i način sprovođenja pravila EU.

Predstavnica Konventa Ksenija Simović rekla je da je zdravstvena politika EU "horizontalna", što znači da su, pre svega, odgovorne države članice za javno zdravlje, a EU donosi okvir za pripravnost i odgovor na krize.

Ona podržava istraživanja transplantacija, klimatskih promena, poboljšanje prekogranične nege, elektronsko zdravstvo, procenu rizika, vakcinacije, saradnju u lečenju retkih bolesti, elektromagnetnih polja i nezi starijih osoba. Posebna pažnja se posvećuje prevenciji, mada veliki problem predstavljaju duvan i alkohol, jer te industrije imaju značajne lobije, što je slučaj i sa farmaceutskom industrijom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zaštita potrošača preduslov slobodne trgovine

Izvor: Capital.ba, 11.Jul.2014, 08:16

BEOGRAD, Usklađivanje zakonodavstva Srbije sa evropskim u oblasti zaštite potrošača od izuzetnog je značaja za pristupanje EU, jer različiti propisi članica predstavljaju barijeru slobodnoj trgovini, rečeno je juče na uvodnom ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.