Izvor: RTS, 13.Jun.2021, 05:55

Šta Srbija može da očekuje od međuvladine konferencije EU

Sudeći prema najnovijim informacijama iz Brisela, Srbija ni ovog juna neće otvoriti nijedno poglavlje, odnosno klaster, u pregovorima sa Evropskom unijom. Izostalo je zeleno svetlo članica, pa posle godinu i po nastavljamo da tapkamo u mestu. Ipak, u Vladi kažu da je međuvladina konferencija, koja će biti održana 22. juna, politički signal da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima.
Za godinu i po – nijedno otvoreno poglavlje. Tako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će i ostati, jer partnere u Briselu ne uspevamo da ubedimo da zaslužujemo da otkoče pregovore.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, ističe da je važnije to što će politička međuvladina konferencija biti održana 22. juna na jednom visokom političkom nivou, najverovatnije ministarskom.
"To je dobro, jer je to, između ostalog, politički signal da nije prošlo nevidljivo sve što smo radili i da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima", smatra ministarka.
Očekivalo se da će biti volje da, od ukupno šest klastera, otvorimo dva - iz oblasti ekonomije, i drugi o zelenoj agendi i ekologiji. Uslov za to, prema novoj metodologiji, jeste da ispunimo prelazna merila za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, čak devedeset osam.
"Najkonkretnije merilo jeste izmena Ustava koja treba da dovede do konačne nezavisnosti pravosuđa u Srbiji zajedno sa nizom dokaza da je ta nezavisnost u praksi zaista ostvarena. Krenuli smo prekasno", rekla je Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU.
U Nacionalnom konventu ne spore da se u poslednja tri meseca pojačano radilo, i da su pregovaračke pozicije za klaster tri poslate u Brisel, ali znalo se, kažu, da to nije dovoljno, jer su pred Srbijom veliki izazovi.
"Ovde pre svega mislimo na izazove koji postoje u reformi pravosuđa, u borbi protiv korupcije, u radu nezavisnih institucija u radu parlamenta. Takođe u oblasti slobodnih i nezavisnih medija. Dakle, puno posla pred ovom državom i puno izgubljenog vremena. Moramo biti svesni da se konkretni koraci moraju napraviti, inače nova metodologija će još više ukočiti proces evropskih integracija", istakao je Vladimir Pavlović iz Beogradske otvorene škole.
Od međuvladine konferencije – glavno očekivanje – da Brisel razjasni nejasnoće. Srbija mora da zna precizno kako se otvara klaster, koja su merila i kako će se koristiti novac iz investicionih fondova, što je takođe novina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bez zelenog svetla - šta Srbija može da očekuje?

Izvor: B92, 13.Jun.2021

Sudeći prema najnovijim informacijama iz Brisela, Srbija ni ovog juna neće otvoriti nijedno poglavlje, odnosno klaster, u pregovorima sa Evropskom unijom...Izostalo je zeleno svetlo članica, pa posle godinu i po nastavljamo da tapkamo u mestu...Ipak, u Vladi kažu da je međuvladina konferencija,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.