Šta Brexit znači za IT sektor u Britaniji i Evropi?

Izvor: NovaEnergija.net, 25.Jun.2016, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Brexit znači za IT sektor u Britaniji i Evropi?

Nakon što je Velika Britanija izglasala izlazak iz EU, mnogo toga se dogodilo već prvo jutro. Vrednost britanske funte je pala, premijer Dejvid Kameron je najavio ostavku, milioni Britanaca, koji su glasali za ostanak u EU, žele da emigriraju i živi i rade u nekoj drugoj evropskoj zemlji
Thank you everyone who voted to keep Britain >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << stronger, safer & better off in Europe – and thousands of @StrongerIn campaigners around the UK
— David Cameron (@David_Cameron) June 23, 2016

Pored toga što će ova odluka donesti promene i mnogim Evropljanima, imaće sigurno i veliki uticaj na IT industriju širom kontinenta.
Brexit će zadati snažan udarac snu Evropske komisije o jedinstvenom digitalnom tržištu, što bi omogućilo distribuciju onlajn usluga i sadržaja na jedinstven način širom Evrope za kompanije kao što su Nefilx i Spotify.
We agreed with US partners on a new framework with strong protections in place: EU-US #privacyshield pic.twitter.com/LVuZ3aTM84
— Andrus Ansip (@Ansip_EU) February 2, 2016

Evropska komisije procenjuje da prelazak na ovaj model donosi EU uštedu od oko 415 milijardi evra godišnje. Iako je još uvek moguće da Velika Britanija pristupi ovom modelu i nakon izlaska iz EU, teško je predvideti da li će odabrati to i da učini.
Zatim, EU vodi bitku sa SAD o tome kako će američke kompanije rukovati sa korisničkim podacima koje prikuplja iz Evrope. Nakon prethodnih pravnilnika, poznatih kao Safe Harbor, koji su postali nevažeći prošle godine, u praksi je potpisan privremeni dokument pod nazivom Privacy Shield. Napravljen je tako da nudi nove zaštitne mere oko pristupa podacima od strane državnih organa, ali i mogućnost građanima da pokrenu postupak protiv kompanije koja koristi njihove podatke.
Nakon što Velika Britanija izađe iz EU, neće uživati ove pogodnosti kada se radi o američkim kompanijama, već će morati da formuliše nove zakone kako bi štitila građane i njihove podatke.
Industrija zabave i gejming kompanije, koje zapošljavaju više od 10.000 ljudi u Velikoj Britaniji, takođe mogu patiti. Portal Wired navodi da je bruto dodatak ekonomiji zemlje iz sektora ova oblasti u 2014. bio 36,578 milijardi funti.
Mnoge kompanije u Velikoj Britaniji posluju uz pomoć stručnjaka iz cele Evrope. Novi talenti iz drugih zemalja moraće da provere kakvi radni i imigracioni zakoni će se primenjivati od sada.
Situacija možda izgleda loše za tehnološku industriju u Velikoj Britaniji i Evropi, ali ostaje da se vidi šta će se desiti kada se prašina slegne.
Izvor: thenextweb.com
Foto: pixabay.com

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.