Srpski parlament - rekorder

Izvor: B92, 22.Jul.2012, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski parlament - rekorder

Beograd -- Naredne četiri godine u republičkom Parlamentu političku volju građana Srbije predstavljaće 45 stranaka, devet više nego što ih je u poslaničkim klupama Indije.

Napomenimo da je Indija država koja ima oko 100 puta više stanovnika od Srbije.

Takođe, Srbija je rekorder po broju stranaka u skupštini i u odnosu na članice Evropske Unije kao i pojedine afričke i azijske države.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Po broju partija u Narodnoj skupštini, Srbija je iza sebe ostavila i sve nekadašnje republike Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, gde broj stranka ne prelazi 39 koliko ima ubedljivo najbrojniji makedonski parlament.

Primera radi, u slovenačkom parlamentu ima sedam, u crnogorskom 11, a u hrvatskom 12 stranaka.

Čak i u Rumuniji, koja poseduje jednu od največih zgrada parlamenta na svetu, u Donjem domu samo je šest političkih stranaka.

Situacija je slična i u drugim zemljama EU, pa tako državljani Francuske, koja se smatra jednom od kolevki demokratije, u poslednjem izbornom ciklusu svoje poverenje poverili su dvema koalicijama.

Prvu, okupljenu oko Socijalističke partije čini pet stranaka, a drugu na čelu sa Unijom za narodni pokret čine četiri, dok su u celom parlamentu ukupno 32 stranke.

U Bundestagu, koji zastupa interese 81 miliona Nemaca, nalazi se sedam stranaka, odnosno dve koalicije i tri samostalne partije.

Situacija je slična i u susednoj Austriji čiji su građani u parlament izabrali ukupno pet političkih partija.

I donji dom italijanskog parlamenta ima skoro tri puta manji broj stranaka od srpskog, a čini ga ukupo 17 partija, od kojih su dve največe - Narod slobode i Demokratska partija.

Ni mnoge afričke i azijske zemlje, koje imaju mnogo više stanovnika od Srbije, nemaju veči broj stranaka u narodnoj skupštini.

Primer su Obala Slonovače u čijim poslaničkim klupama se nalaze predstavnici 18 političkih partija, zatim Egipat sa 28 i Bangladeš sa 23 parlamentarne stranke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija rekorder po broju stranaka u parlamentu

Izvor: Akter, 22.Jul.2012

Naredne četiri godine u republičkom Parlamentu političku volju građana Srbije predstavljaće 45 stranaka, devet više nego što ih je u poslaničkim klupama Indije

Nastavak na Akter...

Srbija rekorder po broju stranaka u parlamentu

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jul.2012

BEOGRAD - Naredne četiri godine u republičkom Parlamentu političku volju građana Srbije predstavljaće 45 stranaka, devet više nego što ih je u poslaničkim klupama Indije, države koja ima 100 puta više stanovnika.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Srbija rekorder po broju stranaka u parlamentu

Izvor: Studio B, 22.Jul.2012

Naredne četiri godine u republičkom Parlamentu političku volju gradjana Srbije predstavljaće 45 stranaka, devet više nego što ih je u poslaničkim klupama Indije, države koja ima 100 puta više stanovnika...Takođe, Srbija je rekorder po broju stranaka u skupštini i u odnosu na članice Evropske...

Nastavak na Studio B...

Srbija rekorder po broju stranaka u parlamentu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2012

BEOGRAD -..Naredne četiri godine u republičkom Parlamentu političku volju građana Srbije predstavljaće 45 stranaka, devet više nego što ih je u poslaničkim klupama Indije, države koja ima 100 puta više stanovnika...Takođe, Srbija je rekorder po broju stranaka u skupštini i u odnosu na članice...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U srpskom parlamentu čak 45 stranaka, više nego u indijskom

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Jul.2012

BEOGRAD - Srbija je iza sebe ostavila i sve republike nekadašnje Jugoslavije, gde broj stranka ne prelazi 39 koliko ima ubedljivo najbrojniji makedonski parlament.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.