Srpski odbornici: Ne sa Euleksom

Izvor: B92, 30.Mar.2011, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski odbornici: Ne sa Euleksom

Kosovska Mitrovica -- Portparol Euleksa izjavio da odluka Srba iz severne Kosovske Mitrovice da prekinu saradnju s misijom EU na Kosovu neće uticati na rad sudija i policije Euleksa.

Odbornici opštine Kosovska Mitrovica većinom glasova usvojili su u utorak odluku o prekidu saradnje i komunikacije sa misijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU.

Prekid saradnje će trajati, kako kažu, sve dok ova misija ne počne da se ponaša i radi u skladu sa dodeljenim mandatom.

Odbornici su pozvali predstavnike Međunarodne zajednice da ne preduzimaju jednostrane poteze vezane za otvaranje suda u Kosovskoj Mitrovici, jer će u protivnom odgovornost za destabilizaciju situacije u gradu.

Na šestoj redovnoj sednici, odbornici opštine Kosovska Mitrovica pozvali su Srbe i ostalo nealbansko stanovništvo da bojkotuju predstojeći popis stanovništva, koji organizuju kosovske vlasti u Prištini, jer će, u suprotnom, kako su naveli, samo legalizovati etničko čišćenje koje se na Kosovu i Metohiji sprovodi od 1999. godine.

Sa sednice je upućen apel svim republičkim i lokalnim preduzećima i ustanovama, privatnim kompanijama i pojedincima da ne saradjuju sa USAID, jer je izašla sa terena političke neutralnosti i "počela da radi za račun tzv. opštinskog pripremnog tima".

Odbornici su osudili i ponašanje pripadnika Kfora ističući da izlaze iz okvira svog mandata i daju "podršku nelegalnim albanskim institucijama i Euleksu".

Pripadnicima Kosovske policije srpske i nealbanske zajednice poručeno je da preispitaju svoje postupke i da se opredele čije će interese zastupati u budućnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.