Srpske stepenice do EU

Izvor: RTS, 03.Jan.2013, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske stepenice do EU

Evropska unije će ove godine doneti ključnu odluku za Srbiju o početku pregovora o članstvu. Normalizacija odnosa sa Prištinom ostaje glavni politički uslov. Podrška građana procesu evrointegracija u prošloj godini pala ispod 50 odsto.

Srbiju ove godine očekuje ključna odluka Evropske unije o početku pregovora o članstvu. Prvo će biti otvorena poglavlja pravosuđa, borbe protiv korupcije i ljudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prava. Da bi se to dogodilo, treba da bude ispunjen i glavni politički uslov, normalizacija odnosa sa Prištinom.

Po već poznatom redosledu, u januaru Srbiju očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom, a u martu će Brisel da proceni da li je Beograd zaslužio da dobije datum za početak pregovora.

Ako sve bude po planu, u junu bi trebalo da počnu predpristupni pregovori sa EU. Jedini i najznačajniji uslov za dobijanje datuma je napredak u dijalogu sa Prištinom.

"Nisam nikad preterani optimista, ali posle decembarskog sastanka i zaključaka imamo razloga da verujemo da imamo velike šanse da dobijemo datum i da ovaj proces integracija prebacimo na stepenicu više", ocenila je potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić.

Grubješićeva ističe da su njoj važnije unutrašnje reforme kao što su ispravljanje grešaka iz reformi pravosuđa, konsolidacija javnih finansija, oporavak privrede, ali i reforme u oblastima u kojima još nisu ni započete.

Na jednoj strani će biti Kosovo, kao kratkoročni politički uslov, a na drugoj, Srbiju čeka ništa manje značajan dugogodišnji pregovrački proces sa Briselom. Tokom pregovora Srbija će se menjati.

"Jeste da je za građane proces izgledao kao da je u senci političkih zbivanja, ali biće potrebno mnogo toga da se uradi za kandidaturu i da se nastavi brzim tempom da bi se pregovori zaključili", objašnjava predsednica skupštinskog odbora za evrointegracije Milica Delević.

Vojislav Koštunica, lider jedine parlamentarne stranke koja se protivi članstvu u EU, smatra da je jun velika prilika da Srbija prekine evropske integracije.

Uprkos opredeljenju sadašnje i prethodnih vlada da evrointegracije budu jedan od prioriteta, podrška građana tom procesu je u prošloj godini pala ispod 50 procenata.

Zvaničnici su ranije objašnjavali da su istraživanja pokazivala da je i u drugim zemljama podrška građana evrointegracijama opadala sa približavanjem pregovora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.