Srpska šljivovica osvaja svet

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska šljivovica osvaja svet

Podrum "Crkvenac" kod Svilajnca koji proizvodi rakiju, planira da ove godine izveze 100.000 boca stare srpske šljivovice pakovane u srpske buklije. Osim u SAD, Australiju, Kanadu i Evropsku uniju, velike su šanse ovo piće počne da se izvozi i na tržište Ruske Federacije i Japana.

Podrum "Crkvenac" iz istoimenog sela kod Svilajnca, koji ove godine obeležava 80 godina rada i 40 godina izvoza šljivovice prepečenice, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << planirao je za ovu godinu izvoz na tržište SAD, Australije, Kanade i Evropske unije oko 100.000 boca stare srpske šljivovice pakovane u srpske buklije.

To je oko dva puta više nego prošle godine, a prvi kontigent krenuće ovog meseca, izjavio je rukovodilac podruma Miroljub Spasojević.

"Plan proizvodnje i prodaje, na domaćem i stranom tržištu, u prošloj godini u celosti je ispunjen", rekao je Spasojević i napomenuo da podrum "Crkvenac", koji je od 1964. godine u sastavu "Navipa", u SAD i Kanadi ima tradicionalne kupce koji nisu prekidali saradnju ni u vreme ekonomskih sankcija našoj zemlji.

Ima izgleda da "stara srpska šljivovica" iz ovih podruma, ove godine ode i na tržište Ruske Federacija a možda i Japana, dodao je Spasojević.

Podrum "Crkvenac" su 1929. godine osnovali "napredni poljoprivredni proizvođači" Crkvenca i okolinih sela Resave, zadnja berba vinograda bila je 1969. godine, od kada se podrumi specijalizuju isključivo za proizvodnju raznih vrsta rakija, objasnio je Spasojević.

Kapacitet podruma je 150 vagona a zapošljava 22 radnika. Pre uvođenja sankcija podrum "Crkvenac" je izvozio 70 odsto proizvodnje rakija a vrednost izvoza je bila veća od milion dolara godišnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.