Srpska rezolucija o Kosovu iritira SAD i EU

Izvor: Blic, 22.Avg.2010, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpska rezolucija o Kosovu iritira SAD i EU"

Predlog srpske rezolucije o Kosovu upućen Generalnoj skupštini UN "iritira SAD i vodeće zemlje EU", ocenjuju američki analitičari.

Potpredsednik vašingtonskog Kejto instituta Ted Karpenter dodao je da američke diplomate "prekovremeno rade" u pokušaju da osujete tu rezoluciju.

"Predlog srpske rezolucije SAD vide kao akt koji nije prijateljski i nije od pomoći", rekao je je Karpenter.

On je u intervjuu FoNetu ocenio da je posle podnošenja rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnos Vašingtona i Beograda postao u izvesnoj meri oprezan i napet. Karpenter smatra da bi u odnosima SAD i Srbije moglo da dođe do zahlađenja, ukoliko Beograd ostane na sadašnjem kursu po pitanju Kosova.

On upozorava na mogućnost i da proces evropskih integracija Srbije bude odložen, uz kašenjenje od nekoliko godina, što bi imalo negativne posledice za Vladu Srbije i srpski narod.

U takvoj situaciji Srbija se neće suočiti sa pretnjom vojnim akcijama, precizirao je Karpenter, ali su SAD dovoljno uticajne da "učine život vrlo teškim" bilo kojoj zemlji koja se suprotstavi američkoj politici.

Karpenter je objasnio da je kosovsko pitanje bilo teško rešiti, pa lideri u Vašingtonu smatraju da kosovska nezavisnost rešava "gnojne probleme" na Balkanu. On je rekao da će Srbija na kraju morati da prihvati realnost nezavisnog Kosova i dodao da će SAD prepustiti EU rešavanje preostalih problema u bivšoj Jugoslaviji.

Nadam se da će EU razmisliti o brojnim merama, dodao je Karpenter, koje uključuju i "prilagođavanja granica", kako u pogledu Kosova, tako i ostatka Srbije.

Mislim da je to imperativ za mir između Beograda i Prištine, ocenio je Karpenter, napominjući da to "prilagođavanje granica" podrazumeva i Bosnu i Hercegovinu

Karpetner misli da bi Srbe moglo da zadovolji kada bi Srbija gubitak Kosova nadomestila objedinjavanjem sa Republikom Srpskom.

To ne bi bilo idealno rešenje, niko ne bi u potpunosti bio srećan, naglasio je Karpenter, ali je to mnogo bolje od trenutne politike SAD i EU, koja izgleda kao da svi na prostoru bivše Jugoslavije imaju pravo na secesiju, osim Srba. On veruje da je ovakav scenario moguć, ali ne u narednim godinama, već decenijama.

Karpenter je upozorio da svaki secesionistički pokret u svetu može iskoristiti američku i evropsku politiku na prostoru bivše Jugoslavije, kao i odluku Međunarodnog suda pravde, da verifikuje i legalizuje svoje ciljeve.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.