Srećković: Ubrzati reforme i evropske integracije u 2011.

Izvor: Blic, 26.Dec.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećković: Ubrzati reforme i evropske integracije u 2011.

BEOGRAD - Potpredsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) i ministar za dijasporu Srđan Srećković istakao je da je godina na izmaku bila godina velikih iskušenja i na ekonomskom i političkom planu i da možemo biti relativno zadovoljni postignutim.

Srećković je, u izjavi dostavljenoj danas medijima, naveo da se sa više optimizma očekuje 2011, koja može biti prelomna u procesu zapadnih integracija ali i značajnijeg privrednog rasta.

"Očuvali smo makroekonomsku stabilnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << značajno popravili diplomatske odnose sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama koji moraju biti naši ključni strateški partneri, a aktivnom regionalnom politikom unapredili smo dobrosusedske odnose i nametnuli se kao potencijalni lider u regionu što je doskora izgledalo nezamislivo", naveo je on.

Prema njegovim rečima, građani Srbije nisu osetili poboljšanje životnog standarda iako smo, za razliku od zemalja u okruženju, zabeležili rast društvenog bruto proizvoda zemlje.

"Zato je najvažniji zadatak sledeće godine privlačenje stranih direktnih investicija koje su uslov za nova radna mesta i rast životnog standarda. To je pitanje svih pitanja i zato se svi državni funkcioneri moraju orijentisati na ekonomsku diplomatiju koja će brzo postati jedan od ključnih segmenata državne politike", ukazao je Srećković

On je dodao da će naredna godina biti ključna sa aspekta evropskih integracija a realno je da postanemo kandidat za članstvo u EU.

"Više ne sme biti nikakvih dilema niti kolebanja - niko nas ne prisiljava da uđemo u EU, Evropa za nas nema alternativu - to je interes države i put za bolji život građana", naveo je Srećković.

Analizirajući rad resora kojim rukovodi, ministar je izrazio zadovoljstvo što politika prema rasejanju postaje važan element državne politike.

"Srbija se pozicionira kao moderna zemlja koja poštuje međunarodno pravo ali u isto vreme ponovo legitimizuje sopstvene nacionalne interese i gradi najbliže moguće odnose ekonomske, političke i kulturne saradnje sa blizu četiri miliona naših ljudi koji žive u celom svetu", naveo je ministar.

"Nikada se državni vrh nije ovako ozbiljno i temeljno bavio pitanjem rasejanja što dokazuje i konstituisanje prve Skupštine dijaspore i Srba u regionu. Time smo stvorili institucionalne mehanizme za odgovornu i dugoročnu politiku od koje ćemo svi imati koristi i koja ne sme zavisiti od sastava izvršne vlasti i interesa političkih partija. Ubeđen sam da je ovo jedno od pitanja oko kojeg kao društvo koje polako sazreva, možemo postići široki konsenzus", zaključio je Srećković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.