Srbiju kritikuju, Rusima prigovaraju

Izvor: Politika, 30.Apr.2014, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiju kritikuju, Rusima prigovaraju

Mada gradnja gasovoda u Srbiji i Bugarskoj počinje ovog leta, EU samo od nas traži da se proveri zakonitost ugovora o njegovoj izgradnji iako je u tom poslu još 12 zemalja članica EU

Magistralni gasovod „Južnitok” krozSrbiju nije tema skrininga u Briselu, već će se na ovom sastanku snimiti situacije o energetici i transevropskim mrežama, izjavila je juče pre sastanka u prestonici Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << , Tanja Miščević, šef našeg pregovaračkog tima s tom asocijacijom, ističući da Beograd od EU nije dobio nikakve konkretne zamerke koje se tiču ovog gasovoda.

Time je šefica pregovaračkog tima odgovorila na prošlonedeljne najave da je Evropska energetska zajednica uputila zahtev Savetu EU da ispita zakonitost bilateralnih ugovora o izgradnji „Južnog toka”, koji je Srbija zaključila sa „Gaspromom”, a na šta se odlučila pošto naša zemlja nije odgovorila na ponovljene zahteve iz Brisela da preispita poslovanje kompanija „Srbijagas” i „Jugorosgas”, koje su nosioci posla na deonici ovog gasovoda.

Prema mišljenju EU, ugovorima, koje je Srbija sklopila sa „Gaspromom”, krši se takozvano „pravilo nevezivanja” prema kome jedna firma ne može biti i proizvođač i distributer gasa. Stoga je EEZ, nakon što je Beograd navodno ignorisao njihove primedbe, zatražila mišljenje od Ministarskog saveta EU.

Istovremeno iz „Gasproma” uveravaju da će glavna izgradnja kopnenog dela „Južnog toka” u Bugarskoj i Srbiji početi ovog leta, „a projekat biti realizovan strogo po planu”, jer samo ovaj gasovod može Evropi dati realne dodatne garancije energetske sigurnosti, rekao je šef „Gasproma” Aleksej Miler.

U Srbiji i Bugarskoj će u najskorije vreme biti zaključeni sporazumi za nabavku opreme i materijala, građevinsko-montažne radove, obuku kadrova i puštanje u rad linije gasovoda, navodi se u saopštenju „Gasproma”.

Da li je ovakvim zahtevima EZ Srbija dobila novi, evropski, gasni šamar?

Tvrdnja EU da „Gasprom”krši takozvano „pravilo nevezivanja” prema kome jedna firma ne može biti i proizvođač i distributer gasa, isto je toliko apsurdna kao kada bi neko, danas-sutra posle završenog mosta Zemun-Borča, koji grade Kinezi, zabranio da preko njega prelaze kineska vozila, već samo druge, recimo, evropske marke.

Indikativno je da EU ponovo jedino od Srbije, jedne od 12 zemalja preko kojih „Južni tok” prolazi, traži da preispita međudržavni ugovor potpisan s „Gaspromom”. Možda je stvar upravo u tome što jedino Srbija nije članica EUili misle da je, time što smo članica EEZ, Srbija sa energetikom već ušla u EU.

S druge strane, Unija dobro zna da bez deonice gasovoda preko Bugarske nema „Južnog toka” u Srbiji, što dodatno nameće pitanje zašto se obraćaju samo nama. Pri tom, Bugarska i Evropska komisija ni prošle nedelje tokom sastanka nisu imali identičan stav o budućnosti „Južnog toka”. Naprotiv.

Bugarski ministar energetike Dragomir Stojnev zadržao je čvrst stav i posle sastanka sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom i u brk mu skresao da realizacija „Južnog toka” neće biti zaustavljena, odbacujući pozive iz Evropskog parlamenta da se projekat zamrzne.

Ovaj novi-stari zahtev EU Srbiji mogao bi biti, kako je to ranije govorio profesor Predrag Simić, šamar Srbiji, jer kada Zapad hoće da pošalje poruku Moskvi, prvo udari pljusku nama. Sve po oprobanom sistemu s ćoška – da bi se videlo kako će da reaguje glavni „badža” iz kraja, prvo se udari čvrga njegovom omiljenom klincu.

Da li je najnoviji, ali sigurno ne i poslednji, šamar koji stiže iz Brisela cena pokušaja Srbije da ostane neutralna u pogledu zbivanja u Ukrajini? Možda. Dok je Moskvi, izgleda, dovoljno to što ćutimo i ne osuđujemo u horu Rusiju, Briselu, čini se – nije.

Zbog ukrajinske krize Evropski parlament, koji je savetodavno telo,traži da se gradnja „Južnog toka” obustavi, apelujući na članice Unije da gas kupuju od drugih isporučilaca, a ne samo od Rusije. Istovremeno, pojedine članice EU „očekuju” od Rusije da poštuje ugovore o isporuci gasa, što Rusija nijednom nije ni dovela u pitanje. Ostaje da se pitamo – šta ćemo mi u celoj toj priči kada u „Južnom toku” nismo odmakli dalje od dve ritualno zavarene cevi.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 30.04.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nas kritikuju, Rusima prigovaraju

Izvor: B92, 30.Apr.2014

Beograd -- EU samo od nas traži da se proveri zakonitost ugovora o njegovoj izgradnji iako je u tom poslu još 12 zemalja članica EU, piše Politika...Magistralni gasovod "Južni tok" kroz Srbiju nije tema skrininga u Briselu, već će se na ovom sastanku snimiti situacije o energetici i transevropskim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.