Srbiji potrebno jedinstvo

Izvor: RTS, 28.Nov.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji potrebno jedinstvo

Očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i ulazak u EU centralni su ciljevi Srbije, rekao predsednik Srbije Boris Tadić na izbornoj skupštini Jedinstvene Srbije. Srbiji više nego ikad potrebno jedinstvo, ocenio Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić na Izbornoj skupštini Jedinstvene Srbije, koja se održava u Beogradu, poručio je da Srbija ima dva centralna cilja - očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i ulazak u Evropsku uniju.

Ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin rekao je da su odnosi Srbije i Rusije u usponu, a da je nedavna poseta ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva od ogromnog značaja za dve zemlje.

Konuzin je na Izbornoj skupštini Jedinstvene Srbije istakao da sporazumi potpisani tom prilikom daju za pravo da se govori o posebnim odnosima Srbije i Rusije.

Ruski ambasador je ponovio da ta zemlja podržava Srbiju u njenim naporima na očuvanju suvereniteta i integriteta i da će to činiti i u buduće.

Prema njegovim rečima, dve države će zajedno realizovati značajne projekte u infrastrukturi, energetici, trgovini, kao što će zajedničko angažovanje biti i na sprečavanju prirodnih katastrofa.

"Vaša saradnja sa novim prijateljima neće ugroziti naše slovensko bratsvo koje je više puta potvrđeno tokom proteklih decenija", poručio je Konuzin.

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je da postoji konsenzus oko toga da je pristupanje Srbije EU osnovni cilj njene politike, da nova vlada ubrzano radi na realizaciji tog procesa i da zato vizna liberalizacija nije poklon.

"Ako sve bude u redu, Srbija će ubrati još značajnih plodova ovakvog rada i treba da se zna da ovo nije bio poklon već se na tome teško radilo, a Srbija je to zaslužila", rekao je Mas na Izbornoj skupštini Jedinstvene Srbije.

Krister Bringeus, ambasador Švedske u Beogradu najavio je "dobre vesti" za građane Srbije u ponedeljak.

Bringeus je poručio da će zemlje zapadnog Balkana ući u EU kada pokažu političku volju, dozvole istorijskim ranama da zacele i prevaziđu političke podele.

Kako je dodao, članstvo u EU garantuje mir i prosperitet običnim građanima, a ideja evropintegracija prevazilazi sve političke podele.

U Briselu se u ponedeljak održava sastanak Savet ministara EU na kome treba da se donese konačna odluka o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

"U Evropu idemo sa našim identitetom i od toga nećemo odustati", rekao je predsednik Srbije obraćajući se učesnicima izborne skupštine Jedinstvene Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbiji je više nego ikad potrebno jedinstvo, sabor svih ljudi dobre namere da Srbija bude moderna zemlja koja vodi računa o svojim građanima.

"Izolovana Srbija ne može biti u korist građana", rekao je Tadić i dodao da će Novu godinu naša zemlja dočekati sa konkretnim rezultatom kao što je ukidanje viza za putovanja građana Srbije u zemlje Evropske unije.

Vladajuća koalicija stvorena u interesu Srbije

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić na Izbornoj skupštini Jedinstvene Srbije, rekao je da je vladajuća kolacija, koja je napravljena sa Demokratskom strankom, u interesu Srbije, da će iza sebe ostaviti rezultate, a da je vizna liberalizacija samo prvi korak ka EU.

"Srbija mora da gleda i na istok i na zapad, kao i na sever i na jug, i to je interes građana Srbije", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, kolacija sa DS, Borisom Tadićem i njegovim saradnicima sklopljena je u intresu Srbije.

"Bili smo u dilemi kakvu odluku doneti, očekivanu ili u intresu građana i budućnosti Srbije. Za takve odluke potrebni su političari sposobni da ih donesu", poručio je Dačić i zahvalio lideru Jedinstvene Srbije Draganu Markoviću, ali i predsedniku Srbije Borisu Tadiću na očuvanju nacionalnih intresa.

Dačić je podsetio na pet osnovnih principa na kojim je kolacija formirana posle prošlogodišnjih izbora i naglasio da Srbija u EU ne ulazu zbog nje same, već zbog boljeg standarda i građana.

"Srbija je deo Evrope i siguran sam da jedinstvo u Srbiji znači svetu reč", istakao je Dačić.

Izbornoj skupštini Jedinstvene Srbije prisustvuju, pored lidera SPS-a , i predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić, lider PUPS-a Jovan Krkobabić, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, prosvete Žarko Obradović, ministarka za NIP Verica Kalnović, ministar energetike Petar Škundrić, predstavnici gradskih vlasti Beograda i predstvanici diplomatskog kora.

Formiranje vlasti sa DS dobar potez

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio da je JS jača nego ikada ranije, kao i da je formiranje republičke vlasti sa Demokratskom strankom bio dobar potez.

Marković je rekao i da je potrebno ispuniti sve uslove za evropske integracije, uključujući punu saradnju sa Haškim tribunalom.

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Jovan Krkobabić izjavio je da će ta stranka i dalje podržavati projekat vladajuće koalicije koji se odnosi na evropske integracije, jedinstvenost države i izgradnju društva socijalne pravde.

Prema njegovim rečima, Srbija je pogođena ekonomskom krizom koja je tek na početku i predstoje joj veoma složeni zadaci i ciljevi, ali je uveren da će nakon ukidanja vizne liberalizacije, proces evropskih integracija biti ubrzan.

"Očekujem da će 2014. godina biti poslednja o kojoj ćemo govoriti kao godini punopravnog članstva Srbije u EU", istakao je Krkobabić i pozvao sve stranke u Srbiji da rade na tom cilju, kao i evropske zemlje da pomognu u tome.

Marković ponovo izabran za predsednika

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ponovo je na Izbornoj skupštini te stranke izabran za njenog lidera.

Više od 3.600 delegata jednoglasno je glasalo za izbor Markovića, koji je bio i jedini kandidat za predsednika, a za njegovog zamenika izabran je Petar Petrović.

Delegati izborne skupštine JS izabrali su i četiri potpredsednika stranke Olgu Zorić, Vojislava Vujića, Srđana Kruževića i Ratka Stevanovića.

Obraćajući se delegatima nakon reizbora, Marković je rekao da je uveren da će Jedinstvena Srbija ubuduće imati još veći broj poslanika u Narodnoj skupštini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.