Srbiji i datum za pregovore sa EU

Izvor: B92, 05.Sep.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji i datum za pregovore sa EU

Beograd -- Portparol finskog parlamenta Ero Heinaluoam kaže da se ta zemlja nada da će Srbija do kraja godine dobiti pozitivnu odluku o sticanju statusa kandidata za EU.

On je ocenio da bi bilo veoma dobro da, uz status, Srbija dobije i datum za početak pregovora.

Heinaluoam, koji sa delegacijom Finske prisustvuje ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih u Beogradu, rekao je da Finska oduvek podržava Srbiju i da sa pažnjom očekuje mišljenje Evropske komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove jeseni.

"Finska je oduvek bila posvećena podršci da Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana dobiju članstvo u EU. Mislimo da je to dobro i za EU i za Zapadni Balkan. Nadamo se da ćemo videti pozitivnu odluku ove jeseni, nakon što Komisija da svoje mišljenje", istakao je.

Na pitanje da li je moguće da Srbija dobije i datum za početak pregovora sa EU, on je rekao da je to "u očima Finaca moguće".

"Ali, to zaivisi od mišljenja Komisije, koje sada čekamo. Nadamo se da ćemo videti Srbiju kao punopravnu članicu što pre. Zato bi dodeljivanje datuma bilo veoma dobra stvar", dodao je portparol finskog parlamenta.

Govoreći o jubileju Pokreta nesvrstanih, Heinaluoam je istakao da je to "odlična mogućnost za upoznavanje ljudi i diskusije sa predstavnicima raznih zemalja".

Istakavši da je veoma ponosan što je dobio priliku da prvi put poseti Beograd, on je dodao da je Pokret nesvrstanih uvek bio veoma važan faktor u u svetskoj politici.

On je naglasio da očekuje da delagacija te zemlje u Beogradu proceni kakvi su "buduće mogućnosti saradnje i kakvu korist Finska može da ima od saradnje sa nesvrstanim zemljama".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.