Izvor: B92, 02.Sep.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji dati evropsku perspektivu

Bratislava -- Šef slovačke diplomatije Mikulaš Džurinda izjavio je da nije rekao da Slovačka nikada neće priznati Kosovo.

On je dodao da je suština slovačkog pristupa u tome da se uzme u obzir interes Beograda, Srbiji da evropska perspektiva i pomogne dijalog sa Prištinom.

"Ja nikada nisam rekao da Slovačka nikada neće priznati Kosovo. Samo smo uvek govorili da ćemo vrlo ozbiljno uzimati u obzir srpski interes i glas Beograda. U tome je cela stvar", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Džurinda u razgovoru koji danas objavljuje SITA.

"Treba da delujemo tako da se Beograd uveri da računamo ozbiljno sa Srbijom u Evropskoj uniji a istovremeno da pomognemo potrebni dijalog Beograda i Prištine", istakao je on.

Džurinda je naglasio da jednostrano otcepljenje jedne etničke zajednice nije ni u interesu Evrope niti je u interesu rešavanja teritorijalnih sporova.

"Smatram da je princip teritorijalnog integriteta osnovni princip međunarodnog prava, ali i suživota naroda, država. Jednostrano otcepljenje jedne etničke zajednice nije u evropskom interesu", kazao je Džurinda.

Džurinda je najavio da će slovački parlament uskoro ratifikovati, kao peti u EU, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom a temu evropske budućnosti Srbije namerava da otvori i za evropskim stolom.

"Potrebno nam je da Srbija ima jasnu proevropsku perspektivu. U decembru je podnela prijavu za člana EU a do danas iz Evropske komisije nema reakcije. Svoj glas ću vrlo intenzivno posvetiti tome da Srbija tu jasnu mapu puta dobije", zaključio je novi šef slovačke diplomatije.

Rumunija ostaje pri svom stavu

Ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Bakonski ponovio je danas u Bukureštu da njegova zemlja neće priznati Kosovo i da podržava evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

Bakonski je to rekao u razgovoru sa madjarskim ministrom spoljnih poslova Janošem Martonjijem, koji je održan u okviru godišnjeg sastanka sa stranim ambasadorima.

Rumunija ne menja svoj stav u vezi sa nepriznavanjem nezavisnoti Kosova, ali i da podržava dijalog Beograda i Prištine kao koristan, rekao je Bakonski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.