Srbija za pet do sedam godina u EU

Izvor: S media, 26.Dec.2009, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za pet do sedam godina u EU

Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro procenio je danas da će Srbiji biti potrebno pet do sedam godina kako bi se zadovoljavanjem svih potrebnih standarda približila članstvu u Evropskoj uniji .

Baro, potpredsednik zadužen za pravosudje i unutrašnje poslove je ispraćajući iz Pariza učesnike projekta "Evropa za sve", poručio da u Srbiji sa optimizmom treba da očekuju predstojeću deceniju i da je vizna liberalizacija sa EU samo prvi deo ostvarenja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sna.

"Želimo da Evropa zaista bude Evropa, a to bez Srbije neće biti tako", izjavio je Baro na svečanosti u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Baro je čestitao vlastima Srbije što su u veoma kratkom roku uspele da ispune sve standarde za viznu liberalizaciju, ali i dodao da će morati još mnogo da rade kako bi bili zadovoljeni uslovi za članstvo u EU.

"Velika je sreća što imate na čelu države predsednika poput Borisa Tadića i takvog potpredsednika vlade poput Božidara Djelića koji će mnogo učiniti na tom putu", ocenio je Baro i istakao da Srbija u narednoj deceniji treba da bude stožer demokratije, mira i stabilnosti u regionu.

Potpredsednik vlade Djelić rekao je da meseci koji su prethodili viznoj liberalizaciji pokazuju da je sve moguće onda kada Srbija to želi i kada ima podršku EU.

"Pred nama su velike reforme i dosta iskušenja. Ne kažem da će sve ići lako, ali želim da se sada na kraju ovog našeg putovanja setimo da Srbija koja pobedjuje jeste Srbija koja veruje u sebe, ne odustaje na prvoj prepreci i pronalazi nove saveznike", istakao je potpredsednik Djelić.



Djelić je izrazio uverenje da će u 2010. Srbija napraviti veliki korak ka statusu kandidata, i da će u ovo vreme dogodine slaviti takav formalni status ili biti veoma blizu tog cilja.


Djelić je, u znak zahvalnosti za pomoć koju je pružio Srbiji na putu vizne liberalizacije potpredsedniku Barou poklonio ikonu svetog Nikole, zaštitnika putnika, a ambasador Dušan Bataković je visokom funkcioneru EK poklonio svoju knjigu o Kosovu i Metohiji koja je pisana i štampana na francuskom jeziku.

Učesnici projekta "Evropa za sve" večeras će se, posle osmodnevnog putovanja po EU, tokom kojeg su posetili Brisel, Rim, Berlin i Pariz, vratiti u Beograd.

Prvih 50 gradjana Srbije koji su pre nešto više od jedne sedmice domovinu napustili samo minut po stupanju na snagu vizne liberalizacije sa EU, posetu zemljama šengenskog prostora završavaju u glavnom gradu Francuske, gde su danas posetiti muzej Luvr.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.