Izvor: Politika, 29.Jun.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ulazi u „Horizont 2020”

Naša zemlja 1. jula potpisuje sporazum o učešću u najvećem programu za istraživanje i razvoj u istoriji EU

Srbija će od 1. jula postati deo evropske naučne zajednice i kroz program „Horizont 2020”, koji je najveći program za istraživanje i razvoj u istoriji Evropske unije. To znači da će naša zemlja, ravnopravno sa zemljama članicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU, moći da koristi sredstva iz budžeta koji iznosi 78,6 milijardi dolara i da će imati isti status kao Švajcarska i Izrael.

– Ovoj sumi treba dodati i sredstva koja će program privući iz privatnog sektora i kroz nacionalne javne nabavke. U „Horizontu” mogu da učestvuju istraživačke grupe na univerzitetima, instituti, mala i srednja preduzeća, velike kompanije, nevladine organizacije... Svaki istraživač, bez obzira na zvanje, može da učestvuje, da bude deo tima i predloži projekat– objašnjava dr Aleksandar Belić, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Evropi je, s jedne strane, potrebno da privuče što više talentovanih istraživača, a istraživačima je neophodan pristup najboljim mogućim laboratorijama i saradnja sa drugim naučnim timovima širom Evrope.

On kaže da se očekuju velika naučna otkrića i da je cilj da Evropa stvori prvoklasnu nauku i tehnologiju koje će predvoditi ekonomski razvoj. Program koji obuhvata period 2014– 2020. i zasnovan je na tri bloka – izvrsnost u nauci, liderstvo u industriji i društveni izazovi. Prijavljivanje projekata i dobijanje sredstava organizovano je kroz pozive za projekte. Naučnici će raditi u oblastima IKT, nanotehnologije, kosmosa, zdravlja, hrane, klime, transporta, energije, bezbednosti, tehnologija budućnosti, robotike...

Znatan deo budžeta izdvojen je za program „Marija Sklodovska Kiri”, koji podrazumeva mobilnost istraživača iz svih naučnih oblasti, zajedničke doktorate, industrijske doktorate, razmenu zaposlenih između akademskog i privrednog sektora... Novčano će samo u ovom programu biti podržano oko 65.000 naučnika, od čega će čak 40 odsto biti studenti doktorskih studija.

U Srbiji, po Belićevim rečima, trenutno ima 12.500 istraživača, a naša zemlja je na listi od 150 zemalja sveta na dobrom 44. mestu kada su u pitanju istraživanja i razvoj. 

S. Gucijan

objavljeno: 30.06.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.