Srbija učestvuje u vojnim misijama EU

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jan.2012, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija učestvuje u vojnim misijama EU

Sporazum Srbije i EU koji će omogućiti učešće Srbije u civilnim i vojnim misijama EU poslat je Skupštini Srbije na razmatranje, a objavljen je i na sajtu parlamenta.

Sporazum, koji su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, pruža okvir za učešće Srbije u misijama, ali ne nameće joj i obavezu da u njima učestvuje.

Učešće u misijama EU nije obaveza Srbije u ovoj fazi evropskih integracija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pa je, kako je ranije Beti rečeno u Ministarstvu Odbrane, sporazum postignut na inicijativu Srbije.

Srbija ukoliko odluči da učestvuje ima ista prava i obaveze u okviru misije kao i druge učesnice, navodi se u Sporazumu o uspostavljanjuokvira za učešće Srbije u operacijama Evropske unije za učešće u krizama.

Zemlje koje učestvuju u misijama plaćaju doprinos za zajedničke troškove za misije, ali će Srbija u načelu biti oslobođena te obaveze ukoliko EU proceni da Srbija daje značaj doprinos operaciji ili ima bruto nacionalni dohodak po stanovniku niži od svih drugih zemalja EU, navodi se u Sporazumu.

Sporazume o učešću u misijama do sada su sklopili Kanada, Island, Norveška, Turska, i Ukrajina, kao i Crna Gora i SAD. Pregovori su otvoreni i sa Rusijom, Albanijom, Angolom, Argentinom, Australijom, Bosnom i Hercegovinom, Brazilom, Čileom, Kinom, Hrvatskom, Dominikanskom Republikom, Egiptom, Makedonijom, Indijom, Japanom, Marokom, Novim Zelandom i Južnoafričkom Republikom.

EU trenutno ima 3 vojne misije - Altea u Bosni i Hercegovini i dve u Somaliji - Somalija i Atalanta i 10 civilnih misija, između ostalog na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Prva misija u kojoj Srbija učestvuje je Atalanta, vojna misija za borbu protiv pirata u Somaliji, a učešće je zasnovano na bilateralnom sporazumu sa Francuskom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Srbija učestvuje u vojnim misijama EU

Izvor: TimockeVesti.net, 15.Jan.2012

Sporazum Srbije i EU koji će omogućiti učešće Srbije u civilnim i vojnim misijama EU poslat je Skupštini Srbije na razmatranje, a objavljen je i na sajtu parlamenta. . Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.