Srbija u sedam regiona

Izvor: Politika, Tanjug, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u sedam regiona

Vlada smatra da je novi zakon o regionalnom razvoju preduslov za ulazak u EU, opozicija traži povlačenje predloga

Predlog zakona o ravnomernom regionalnom razvoju, o kojem će se danas raspravljati na vanrednom zasedanju Narodne skupštine Srbije, jedan je od preduslova za brži ulazak Srbije u Evropsku uniju. To su juče na sednici Nacionalnog saveta za decentralizaciju rekli predstavnici Vlade Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ocenjujući da će decentralizacija omogućiti da „po dobijanju statusa kandidata svake godine povučemo nekoliko desetina miliona evra za ravnomerni regionalni razvoj”. Opozicioni LDP i NS tražili su, međutim, da zakon bude povučen zato što je nepripremljen.

Prema rečima Mlađana Dinkića, ministra ekonomije i regionalnog razvoja, ovaj zakon će omogućiti ravnomerniji regionalni razvoj. On kaže da će Srbija biti podeljena na sedam statističkih regiona, a „sve više odluka vezanih za regionalni razvoj donosiće se u regionima, a ne na centralnom nivou”. Predlogom zakona predviđeno je formiranje nekih novih agencija, a ministar Dinkić tvrdi da će neke postojeće agencije biti ugašene, neke će biti transformisane uz minimalne troškove. „Od rada sedam regionalnih razvojnih agencija biće daleko više koristi nego što će koštati njihovo formiranje, jer se preko njih vuku sredstva iz evropskih pretpristupnih fondova”, rekao je on.

Božidar Đelić, potpredsednik vlade, kazao je da je ovaj zakon u skladu sa evropskim ambicijama Srbije i da je on način da se obezbedi podrška evropskog budžeta za poboljšanje života građana, ali i „inicijalna kapisla za druge fondove”. Tako bi, kaže Đelić, bez „komadanja teritorije, jer je ovo samo statistička podela, došli do mnogo boljeg života”.

O ovom zakonu, kao i o celokupnom dnevnom redu sednice parlamenta, koja danas počinje razgovaralo se juče na konsultacijama kod Slavice Đukić-Dejanović, predsednice parlamenta, ali od opozicionara došli su samo lideri LDP-a Čedomir Jovanović i NS-a Velimir Ilić. Obojica su tražila od predsednice parlamenta da iskoristi svoj uticaj i ubedi vladu da povuče ovaj zakon. Ilić kaže da je ovaj akt potpuno nepripremljen, da je sve „iskombinovano kako vladajućoj koaliciji odgovara”. Jovanović je rekao da je „ovaj akt je cena mira u vladajućoj koaliciji” i da „definitivno nije interes Srbije pretvaranje Vojvodine u jedan region”.

Dinkić, pak, smatra da će „svi oni koji su protiv ulaska Srbije u EU verovatno glasati protiv ovog zakona, a oni koji podržavaju brži put ka EU će ga podržati. Voleo bih da postoji konsenzus, ali uveren sam da će zakon biti usvojen”.

-----------------------------------------------------------

Regionalizacija nije zamena za Statut Vojvodine

Povodom sumnji da se zakonom o ravnomernom regionalnom razvoju pokušava zameniti usvajanje Statuta Vojvodine u srpskom parlamentu, Nenad Čanak, lider LSV-a i predsednik Nacionalnog saveta za decentralizaciju, rekao je da su ovaj zakon i Statut potpuno odvojene stvari. Prema njegovim rečima, Statut Vojvodine je pitanje ostvarenja ustavne obaveze, a statističke regije će služiti za pristup evropskim fondovima. Ministar Milan Marković je kazao da zakon „nema nikakve veze sa Statutom Vojvodine”. On je dodao da je zakon o prenosu nadležnosti završen i da će se „vrlo brzo naći pred parlamentom, čime ćemo staviti tačku na spekulacije šta se i kako dešava, nema političkih problema, u pitanju su složene stvari”.

M.Čekerevac

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.