Srbija u mirovnim misijama EU

Izvor: B92, 09.Jun.2011, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u mirovnim misijama EU

Beograd -- Vojska i policija Srbije postale su ravnopravne učesnice međunarodnih operacija koje organizuje Evropska unija.

Ta mogućnost garantovana im je sporazumom koji su potpisali ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i šef Delegacije EU Vensan Dežer.

Odluku o tome u koje krajeve sveta će se slati srpske snage bezbednosti donosiće republički parlament.

Potpisivanje sporazuma pokazatelj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je poverenja koje je Srbija uspostavila sa Unijom, smatra Vensan Dežer.

"Reč je o jednom od najvažnijih okvirnih sporazuma u oblasti zajedničke bezbednosne politike. Reč je i o međusobnom poverenju koje smo izgradili jer će policijaci i vojnici iz Srbije učestvovati u mirovnim misijama Evropske unije" , navodi Dežer.

Prva stanica za srpske vojnike i policajce trebalo bi da bude Afrika, rekla je za B92 Tanja Miščević iz Ministarstva odbrane.

Ona navodi da osim vojne i policijske komponente, misije koje organizuje EU imaju i civilnu komponentu, što znači da u rešavanju kriza u problematičnim regionima mogu biti uključivani i predstavnici pravosuđa i administracije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija u civilnim i vojnim misijama EU

Izvor: Istinomer.rs, 09.Jun.2011

"Srbija će u drugoj polovini marta potpisati sporazum o učešću u civilnim i vojnim misijama EU, a prvo učešće srpskih oficira u takvim misijama može se očekivati do kraja godine." Potpisivanje sporazuma o razmeni bezbednosnih informacija i Okvirnog...

Nastavak na Istinomer.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.