Srbija u EU programu za umetnost i stvaralaštvo

Izvor: Beta, 19.Jun.2014, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u EU programu za umetnost i stvaralaštvo

BRISEL, 19. juna 2014. (Beta) - Ministar kulture Ivan Tasovac i evropska komesarka za obrazovanje i kulturu Andrula Vasiliu potpisali su u četvrtak u Briselu sporazum o učešću Srbije u programu "Kreativna Evropa" što je fond od 1,5 milijardi evra za projekte transnacionalne saradnje u kulturi i stvaralašvu za period 2014-2020.

Srbija je prva zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji koja pristupa "Kreativnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Evropi", a ministar Tasovac je izjavio da je "danas veliki dan za srpsku kutluru i umetnost zato što se ne samo simbolički, već i zvanično Srbija postaje deo 'Kreativne Evrope'".

"To je jako dobra vest za sve naše institucije kulture, za sve naše umetnike i kompletan civilni sektor, zato što ćemo kroz razmenu iskustava i ideja sve više biti deo te Kreativne Evrope kojoj mi već dugo vremena i pripadamo", dodao je.

Tasovac je rekao i da je Ministarstvo kulture već pripremilo desk Kreativne Evrope koji će već ovog meseca imati prvu medjunarodnu konferenciju na koju će doći eksperti iz više od 10 evropskih zemalja i razmeniti iskustva sa kulturnim poslenicima iz Srbije o načinima kako se može kroz projekte pristupiti sredstima od 1,5 milijardi evra u idućih sedam godina.

Komesarka Vasiliu je istakla da će sad Srbija moći da koristi sredstva iz fonda "Kreativna Evropa" i podvukla da svojom živom kulturom i osobenim rimskim i ranovizantijskim arhitektonskim nasledjem kao delom svetske baštine Unesko, muzejima, pozorištima festivalima i književnom tradicijom "Srbija obogaćuje naš zajednički evropski prostor".

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Srbija postala deo "Kreativne Evrope"

Izvor: B92, 19.Jun.2014

Ministar kulture Ivan Tasovac i evropska komesarka za obrazovanje i kulturu Andrula Vasiliu potpisali su danas u Briselu sporazum o učešću Srbije u programu "Kreativna Evropa", što je fond od 1,5 milijardi evra za projekte transnacionalne saradnje u kulturi i stvaralaštvu za period 2014-2020...Srbija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.