Srbija postaje kandidat, ali pregovori čekaju

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija postaje kandidat, ali pregovori čekaju

BEČ - Od Austrije zatraženo širenje EU na zapadni Balkan nalazi se pred odlučujućim prodorom, ocenjuje bečki dnevnik Prese ukazujući da će Evropska komisija iduće nedelje predložiti da Srbija dobije zvanično status kandidata.

Konkretni pregovori, zbog nerešenih razlika na Kosovu, međutim, neće biti započeti, dodaje list ističući da će na drugoj strani započeti pregovori sa Crnom Gorom.

Ove informacije dolaze iz krugova Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << EU, kao i Evropskog parlamenta. Evropska komisija će svoj predlog najverovatnije predstaviti u sredu. Nakon toga će u Savetu odlučivati zemlje članice, najverovatnije u decembru.

Dok, pre svega Austrija, ali i Velika Britanija insistiraju na napredku u približavanju, druge zemlje kao što je Holandija su kočile proces.

List navodi da su šanse za Beograd dobre pošto neće otpočeti konkretni pregovori o prijemu.

Nove tenzije na Kosovu su skoro ugrozile približavanje EU Srbije, ukazuje dnevnik podsećajući na konflikt oko dovođenja kosovskih carinika na administrativne prelaze na severu Kosova, i kasniji razvoj situacije.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček govori o "mafijaškim strukturama" u srpsko naseljenom severu Kosova. EU zbog toga mora povećati pritisak na Srbiju da bi uklonila te "paralelne strukture".

Prema njenim rečima, na tom prostoru postoji nedostatak pravne države.

Pored nerešenog problema oko Kosova, kako tvrdi Prese, u Briselu se ukazuje da je Srbija preduzela brojne reforme pre sveha u oblasti pravosuđa i borbi protiv korupcije, koji omogućavaju dalje približavanje zemlje EU.

Odlučujući faktor za predloženi status kandidata bilo je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i njihovo izručenje Haškom tribunalu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.