Srbija otvorila dva i već zatvorila jedno poglavlje sa EU

Izvor: N1 televizija, 13.Dec.2016, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija otvorila dva i već zatvorila jedno poglavlje sa EU

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji sa EU u Briselu otovrila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU: poglavlje 5 - javne nabavke i poglavlje 25 - nauka i istraživanje. Poglavlje 25 je već privremeno zatvoreno, što je prvo zatvoreno poglavlje u pregovorima o članstvu Srbije sa EU.

Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koja trenutno predsedava EU, podsetio je posle međuvladine konferencije, da je ukupan broj otvorenih poglavlja od kako je Srbija počela pregovore, šest i da se sva odnose na ono što Srbija treba da ostvari na putu ka EU, a to je nastavak reformskog puta u korist građana Srbije.

On je istakao da dalju napredak pregovora zavisi od kvaliteta reformi, ali i da je dijalog sa Prištinom od bitnog značaja za dinamiku pregovora, te da je u tom smislu ohrabrujuć napredak u pregovorima o slobodi kretanja i telekomunikacijama.

Lajčak je ocenio da je otvaranje poglavlja sa Srbijom moćna poruka u izazovnom vremenu da EU dobro funkcioniše.

Evropski komesar za politiku susedstva i proširenje Johanes Han rekao je da mu je drago da je učestvovao na današnjoj međuvladinoj konferenciji jer je članstvo u EU strateški cilj Srbije.

“Sa tačke gledišta gledanja unapred, na samim državama kandidatima je da definišu dinamiku, nema ograničenaj brzine, ali kvalitet mora da se održi”, rekao je Han i dodao da je potreban napredak u ključnim oblastima, a to su dijalog s Prištinom i vladavina prava.

“Uveren sam da će Srbija izaći na kraj sa izazovima. Uvek se na EU gleda kao na instituciju sa stalnim uslovljavanjem, ali cilj je da imamo bolji nivo bezbednosti, mir i prosperitet. To je u interesu građana Srbije i to treba da bude naš zajednički cilj”, poručio je on.

Joksimović: Nećemo da kukamo

"Za nas je vrlo važno da održimo dinamiku pregovaračkog procesa, ne da bismo zadovoljili zahteve iz Brisela, već zato što je naš suštinski interes da građani osete napredak u životu i radu", rekla je ministarka Jadranka Joksimović.

Očekivali smo da ćemo otvoriti i poglavlje 26, pomenula je Joskimović.

"Zbog toga smo razočarani, ali ništa nas neće sprečiti da se krećemo putem napretka", kaže Joksimović.

Valorizacija nekada dođe kasnije, dodaje on.

"Mislimo da to nije pravi način da se odnosi prema jednoj državi kandidatu, ali mi smo posvećeni evrointegracijama i nećemo da kukamo ni da se žalimo zbog toga", kaže Joksimović.

Međuvladina konferencija je organizovana na marginama sastanka Saveta za opšte poslove.

Pre međuvladine konferencije je održan sastanak Saveta za stabilizaciju i priduživanje koji prati sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na najvišem političkom nivou.

Očekivalo se da Srbija otvori tri poglavlja, poglavlje 5 o javnim nabavkama, poglavlje 25 o nauci i istraživanju, kao i 26 o kulturi i obrazovanju ali je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 zbog čega su premijer i srpska delegacija napustili Brisel.

Za Hrvatsku je sporno da li je Srbija spremna da garantuje obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina, dok u pregovaračkom timu Srbije smatraju da su pitanja poput obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina stvar poglavlja 23 o pravosuđu i osnovnim pravima, koje je već otvoreno, a ne poglavlja 26.

Srbija je do sada u pregovorima o članstvu u EU koji su počeli u januaru 2014 otvorila šest od 35 poglavlja, što je, po oceni stručnjaka, spor tempo jer su pripreme počele pre tri godine.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.