Srbija obezbedjuje vazdušni prostor regiona

Izvor: S media, 05.Mar.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija obezbedjuje vazdušni prostor regiona

Srbija će u narednom periodu doneti odluku da li će sa zemljama bivše Jugoslavije i pojedinim zemljama EU formirati poseban funkcionalni blok vazdušnog prostora (FAB), u skladu sa Sporazumom o jedinstvenom evropskom nebu (Single European Sky-SES), izjavio je danas državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković.

On je rekao Tanjugu da je Potkomitet za bezbednost vazdušnog saobraćaja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << doneo odluku da formira radnu grupu koja će dati predlog u vezi sa tim, s obzirom da je Srbija trenutno jedina u Evropi koja ima "mini" FAB, jer Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore kontroliše i polovinu vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine i veliki deo nad Jadranskim morem.

Miljković je objasnio da SES odredjuje obaveze svih evropskih zemalja oko bezbednosti vazdušnog saobraćaja i da je jedna od najvažnijih oblasti tog sporazuma upravo osnivanje blokova vazdušnog prostora.

U zemljama regiona više od dva miliona Srba

Državni sekretar je kazao da je evropski vazdušni prostor podeljen na oko sedam blokova i da će Srbija formirati ili poseban blok ili se priključiti nekom od postojećih.

On je izrazio očekivanje da će Srbija ipak biti centar jednog od blokova, s obzirom da je Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore jedna od najrespektabilinijih i da po kvalitetu rada spada u sam evropski i svetski vrh.

Vojvodina nije najbogatiji deo Srbije

U Budimpešti će polovinom sledeće sedmice, prema rečima Miljkovića, biti organizovan značajan skup evropskih vazduhoplovnih institucija i vazduhoplovnih vlasti evropskih zemalja, medju kojima će biti i predstavnici Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jedinstven vazdušni prostor regiona

Izvor: RTS, 05.Mar.2011

Srbija će, zajedno sa zemljama bivše Jugoslavije i pojedinim članicama EU, doneti odluku da li da se priključi nekom od sedam postojećih blokova unutar evropskog vazdušnog prostora ili da formira poseban blok, rekao državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković...Zajedno sa zemljama...

Nastavak na RTS...

Srbija objedinjuje vazdušni prostor u regionu

Izvor: Glas javnosti, 06.Mar.2011, 07:00

BEOGRAD- Srbija će u narednom periodu doneti odluku da li će sa zemljama bivše Jugoslavije i pojedinim zemljama EU formirati poseban funkcionalni blok vazdušnog prostora (FAB), u skladu sa Sporazumom o jedinstvenom evropskom nebu, izjavio je danas državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.