Srbija normalna zemlja za dve godine ako sprovedemo plan

Izvor: Politika, 04.Avg.2014, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija normalna zemlja za dve godine ako sprovedemo plan

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Srbija za dve godine biti normalna zemlja, ukoliko sve predviđene mere budu sprovedene.

Vučić je u intervjuu za B92 ocenio da će ova vlada platiti političku cenu preduzetih mera, iako se njima sprečava bankrot, a Srbija uvodi u red normalnih zemalja, ali da se on i ne bori za vlast, već za ljude, narod i budućnost.

„Mi smo napravili plan koji smo ispunili skoro u potpunosti, svi ga podržavaju, i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Svetska banka i MMF i šef Misije EU u Srbiji Majkl Devenport”, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je ovih dana stigla milijarda dolara iz UAE za popunjavanje državnog budžeta - penzije i plate, kao i za pokrivanje nekih kredita.

Vučić je precizirao da će solidarni porez biti ukinut u septembru.

Prema njegovim rečima, plate u javnom sektoru i penzije porašće kad dođe do povećanja proizvodnje od tri odsto, rasta BDP i kad „budemo zaradili dovoljno”.

Vučić je rekao da su javne finansije dovedene do ruba propasti, ističući da razume mere koje je hteo da preduzme bivši ministar finansija Lazar Krstić, uključujući smanjenje penzija od 20 odsto i plata u javnom sektoru od najmanje 15 odsto, ali bi one, prema njegovim rečima, bile „neka vrstu šok terapije” koju građani Srbije ne bi mogli da prežive.

„Te mere je bilo nemoguće sprovesti u delo, to je kao da pacijent boluje od teške bolesti koja se ne može rešiti aspirinom, ali ne može ni da preživi operaciju, ne može da preživi ni anesteziju. Pa da ne bude - operacija uspela, pacijent umro, dajte da uradimo nešto što je bolno, ali što možemo da preživimo”, rekao je Vučić.

On je rekao da vlada neće posegnuti za merama kakve predlaže Fiskalni savet, iako on veoma dobro procenjuje situaciju.

Premijer je poručio da penzioneri ne treba da strahuju, da neće biti dovedeni na ivicu propasti, između ostalog i zato što od njihovih penzija ne žive samo oni, već izdržavaju i svoju decu.

Vlada se, objasnio je, odlučila za bezbolnije mere za zaustavljanje propasti, odnosno bankrota koji bi usledio za šest meseci da se nastavilo sa politikom kakva je vođena do sada, posebno od 2007. do 2009. godine.

Vučić je rekao i da Srbija po pitanju ukrajinske krize ostaje na poziciji da poštuje norme međunarodnog javnog prava, da se ponaša odgovorno i usklađuje svoje odluke najčešće sa EU, ali da iz ekonomskih, a ne samo tradicionalnih i istorijskih, razloga smatra da je najbolje rešenje za nas da ne uvodimo sankcije Rusiji.

„Poštujemo međunarodno javno pravo, ali za Srbiju je važno da ne zavisimo od ukrajinskog gasa”, precizirao je premijer.

On je rekao da ovakav stav nije krio ni pred nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, niti pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kojem je potvrdio da Srbija ostaje na evropskom putu.

Na pitanje da li je Putin na to nešto rekao, on je naveo da je šef ruske države na to uzvratio da zato što Srbija ne ide u Evroazijski savez, on ne može bez svojih partnera da donese odluku o uvozu Fijat automobila iz Srbije.

Vučić je rekao da poziciju Srbije ne bi definisao kao neutralnu, već kao politiku koja odgovara Srbiji.

Voleo bih da mi neko odgovori šta bi Srbija radila kada bi cena gasa skočila na 500 dinara ili kada bi nam bio zabranjen izvoz poljoprivrednih proizvoda, primetio je Vučić.

Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih ultimatuma iz Evrope, ali da oni očekuju veće približavanje stavova sa EU.

Kako je dodao, ako bi bilo nekih ultimatuma, a nije ih bilo, vlada bi sa tim pitanjem izašla pred parlament.

„Mi ne sedimo na dve stolice, već u vagonu koji ide u Evropu, a mi u tom vagonu razmišljamo kako da nam bude udobnije, da sednemo u normalnu fotelju, a ne u drvenu klupu. Sedeli bismo na drvenoj ako bismo se ponašali neodgovorno prema građanima” rekao ej Vučić.

„Imao sam ogromnu tremu kada sam se sretao sa Merkelovom, sa Putinom, zbog velike odgovornosti prema Srbiji i našem narodu, ali nema straha. Angela Merkel dobro razume probleme u Srbiji, našu situaciju i mislim da je njihova želja jaka srpska ekonomija”, rekao je Vučić.

Vučić je potvrdio da će Putin posetiti Srbiju i rekao da očekuje da će tada manje razgovarati o ukrajinskoj krizi. 

Tanjug

objavljeno: 04.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.