Srbija na dobrom putu ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2012, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na dobrom putu ka EU

BEČ -

Srbija se nalazi na dobrom putu ka članstvu u EU, a Austrija će je u tome podržati, ocenjeno je na diskusiji koju je organizovalo Austrijsko-srpsko društvo u predstavništvu EU u Beču pod nazivom "Mi smo kandidat - Srbija na putu u EU".

Koordinator za ekonomsku i ekološku dimenziju u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), bivši šef diplomatije SCG Goran Svilanović je ocenio da će prve teme kojima će se Srbija na daljem putu evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << integracija i pregovora sa Unijom baviti biti nastavak borbe protiv korupcije i efikasna reforma pravosuđa.

Radi se prevashodno o tome da Srbija bude uređena zemlja, poručio je on dodajući da je sticanje statusa kandidata veliki uspeh srpske vlade.

"Srbija se u poslednjih deset godina nalazila na mnogo raskrsnica. Negde je zastajala duže, negde kraće, ali je na kraju uvek donosila prave odluke i verujem da će tako biti i narednih godina u pregovorima sa EU i moja poruka je da u Srbiju treba imati više poverenja", istakao je Svilanović.

Portparol izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček, Volfgang Mahrajh je naglasio da ne treba misliti da je Lunačekova protiv Srbije i da je za Kosovo.

Lunačekova, a tako i Evropski parlament, žele da sve zemlje zapadnog Balkana budu što brže integrisane u EU. Osnovni princip EU je kooperacija, a ne konfrontacija, poručio je Mahrajh.

On je istakao da je na daljem putu evropskih integracija Srbije važno da se proces dijaloga i sporazuma između Beograda i Prištine nastavi, ali da se prevashodno sprovodi ono što je već dogovoreno.

"Zastoj u tom procesu može samo svima da šteti. Taktiziranje i nesprovođenje dogovora zaustavlja proces evropskih integracija celog zapadnog Balkana. Zašto to raditi?", istakao je Mahrajh.

Johanes Hiber poslanik opozicione Slobodarske stranke Austrije (FPO) je podvukao da se njegova stranka ne slaže sa odlukom Austrije da prizna nezavisnost Kosova.

On je rekao da se na EU mora posmatrati i kritički, a ne samo propagandno i naglasio podršku Srbiji na putu evropskih integracija.

Odnos prema Bugarskoj i Rumuniji prilikom prijema je bio drugačiji, iako te zemlje nisu imale odgovarajući status, poručio je on, ukazavši da njegova stranka nije protivnik EU, ali da se protivi centralizaciji i masovnom birokratskom aparatu u Briselu kojim se građanima oduzima demokratsko pravo.

Nedavno imenovani ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner je objasnio da je uloga Beča u podršci Srbiji na putu ka članstvu u EU deo austrijske politike prema čitavom zapadnom Balkanu.

On je podsetio na jasnu podršku Austrije evropskom putu Srbije koja se mogla videti i u pismu ministra spoljnih poslova Mihaela Špindelegera ministrima EU, u kojim je sa svojim italijanskim francuskom kolegom zatražio status kandidata za Srbiju.

Dalji proces pristupanja Uniji biće u povezan i sa odnosom Srbije prema Kosovu. Jednoga dana će od Srbije tražiti da podrži Kosovo na putu evropskih integracija, kao što se sada očekuje od Hrvatske kada su u pitanju druge zemlje u regionu da pruži podršku i ima pozitivan stav.

Normalizacija odnosa sa Kosovom i dijalog moraju da se nastave, poručio je Ajgner i dodao da će Austrija podržavati Srbiju u procesu pregovora.

On je podsetio da je u slučaju Hrvatske proces pregovora trajao osam godina i da se može govoriti o takvim vremenskim okvirima.

Ambasador Srbije u Austriji Milovan Božinović ukazao je da u Srbiji postoji spoljno-politički kosenzus među svim strankama kada je u pitanju put u EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Beč: Srbija na dobrom putu ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2012

BEČ -..Srbija se nalazi na dobrom putu ka članstvu u EU, a Austrija će je u tome podržati, ocenjeno je na diskusiji koju je organizovalo Austrijsko-srpsko društvo u predstavništvu EU u Beču pod nazivom "Mi smo kandidat - Srbija na putu u EU"...Koordinator za ekonomsku i ekološku dimenziju u Organizaciji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.