Srbija mora da menja Ustav na putu ka EU

Izvor: N1 televizija, 07.Jul.2016, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija mora da menja Ustav na putu ka EU

Srbija će morati da promeni Ustav i usaglasi ga sa obavezama koje proističu na daljem evropskom putu, ali je ustavna reforma neophodna i zbog brojnih unutrašnjih pitanja - zaključeno je na debati "Demokratski do ustavne reforme".

Ključno je - tvrde učesnici debate - da se od donošenja Ustava 2006. godine, moglo uočiti da određene odredbe Ustava ne daju dobar pravni okvir i nisu u skladu sa ambicijama Srbije na putu ka EU.

Predsednik Fondacije za razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << parlamenta Dragoljub Mićunović je rekao da, ako se želi demokratska reforma, mora se početi od Ustava i da se najviši pravni akt donesedemokratski, kroz širok konsenzus.

"Poslednji Ustav, koji je bio demokratskiji od prethodnih, imao je manjkavost zato sto ga je politička elita donela bez široke debate. Danas je uočljiv gubitak svesti u političkoj zajednici, a tome je značajno doprinela neoliberalni ideologija. Ipak, Ustav je tu da svakog štiti kao člana političke zajednice", smatra profesor Dragoljub Mićunović.

Premijer Srbije je napravio radnu grupu za ustavnu reformu i Zorana Babića postavio na čelo komisije i od tada se nije mnogo čulo, ali verovatno će se uskoro progovoriti kad naprave novi tekst, izjavio je Mićunović.

Kao primer pravnog nasilja u parlamentu Mićunović je naveo konstituisanje skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje za čijeg predsednika je izabrana predsenica parlamenta Maja Gojković.

"Neophodno je braniti parlamentarizam i boriti se protiv pravnog nasilja u parlamentu, koje generiše svo ostalo nasilje prava", rekao je Mićunović i ocenio da se mora duboko reformisati stil rada Skupštine Srbije.

Pravnik u pregovaračkom timu Srbije Vladimir Međak je rekao da su dve izmene Ustava obavezne.

Prva i najvažnija izmena je uvođenje integrativne klauzule, koja podrazumeva poveravanje dela suverenih prava Evropskoj uniji, a druga je u Ustav uvesti aktivno i pasivno biračko pravo građana EU, da se glasa za Evropski parlament i lokalne istitucije.

Prema njegovim rečima, osim toga, već je planirana i specifična izmena Ustava, jer Srbija ima obavezu da 2017. unese u Ustav odredbu o nezavisnosti pravosuđa.

"Ustav ne može biti osnov za delegiranje prava koja se preuzimaju iz članstva. Samim tim, Srbija mora svoj Ustav da izmeni na takav način da on omogući da pristupanje EU za početak bude ustavno, i nakon ulaska u članstvo sve obaveze koje smo preuzeli pristupanjem u članstvo moraju biti sprovodive u Srbiji i da ne budu u suprotnosti sa Ustavom Srbije", kaže Vladimir Međak.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

"Srbija mora da menja Ustav ako hoće u EU"

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2016

Srbija će morati da promeni Ustav i usaglasi ga sa obavezama koje proističu na daljem evropskom putu, ali je ustavna reforma neophodna i zbog brojnih unutrašnjih pitanja - zaključeno je na debati "Demokratski do ustavne reforme". Ključno je - tvrde učesnici debate - da se od donošenja Ustava 2006....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.