Srbija je veliki igrač

Izvor: Glas javnosti, 23.Mar.2010, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija je veliki igrač

STOKHOLM - Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je da Evropska unija (EU) mora obezbediti prisustvo svih zemalja zapadnog Balkana na konferenciji u junu u Sarajevu, a ona mora da donese i konkretne rezultate.

Bilt je ocenio za Dojče vele da je konferencija održana prošlog vikenda u Sloveniji pokazala da je region sam sposoban da preuzme inicijativu.

- Ono što je bila otežavajuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << okolnost jeste činjenica da nije bilo moguće učestvovanje Srbije. Regionalna konferencija bez Srbije ima svoja ograničenja. Nedolaskom Srbije, svako je, u nekom smislu, izgubio. Srbija je nešto izgubila, ali je na gubitku i region u celini. Srbija je veliki igrač. To je najveća zemlja u regionu - istakao je Bilt, dodajući da saradnja mora biti regionalna i sveobuhvatna.

Komentarišući najave španskog šefa diplomatije da će krajem maja ili početkom juna Španija, kao predsedavajuća EU, u Sarajevu organizovati sastanak na visokom nivou EU-zapadni Balkan, Karl Bilt ocenjuje da EU mora kao prvo i osnovno da unapred reši pitanje prisustva svih zemalja iz regiona.

Upitan da li je u ovom trenutku moguće okupiti sve lidere sa Zapadnog Balkana na jednom mestu, Bilt je istakao da "postoje različiti načini da se taj problem reši."

- Pored činjenice da svi moraju da budu prisutni, evropska konferencija posvećena Zapadnom Balkanu mora da donese i konkretne rezultate - ukazuje Karl Bilt.

Zato se, prema njegovim rečima, unapred mora usaglasiti jasna poruka, sadržaj i politika.

Jeste gospodine Bilt Srbija je najveca drzava u regionu i za to trun u oku svima i svi pokusavaju da je smanje ali TO NE MOZE. Tudje necemo svoje ne damo.Tako je bilo i tako ce biti.

Licno mislim da ce sastanak u Sarajevu jednako zavrsiti kao i onaj na Brdu. Mada BiH nije priznala "Kosovo republjik" svedno ce pozvati te teroriste i opet ce sve propasti u Miljacku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.