Srbija izabrala evropski model

Izvor: B92, 13.Maj.2015, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija izabrala evropski model"

Šefica pregovarčkog tima za pristupanje Srbije EU Tanja Miščević izjavila je da se od Srbije očekuje da doprinosi zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Ona je izjavila da se ne očekuje da Srbija bude samo njen korisnik.

"Ima li drugi model za reformu jedne države i društva od evropskog modela? Mislim da nema. Uvek ima alternativa, a to je da idete bez modela. Mi smo izabrali da imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << model i da je to EU i evrointegracije, kao i druge držve Zapadnog Balkana, i pokušavamo da dostignemo nivo potreban da budemo deo jednog takvog kluba", rekla je Miščević.

Iznoseći zaključke konferencije o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, Miščević je istakla da je saglasna sa mišljenjem bivšeg švedskog premijera i šefa diplomatije Karla Bilta da je Zapadnom Balkanu potreban snažan bezbednosni okvir.

"Ne kao bezbednosni kišobran nego okvir normalnog funkcionisanja što događaji od pre par dana pokazaju", poručila je Miščević.

Ona je dodala da zajednička spoljna i bezbednosna politika nije samo usklađivanje spoljnopolitičkih stavova.

"Mogli smo čuti mnogo više elemenata pohvale našseg približavanja u poglavlju 31. nego negativnih ocena, koje se tiču stepena našeg usklađivanja", rekla je Miščević.

Ona je naglasila da je Srbija uradila neke dobre stvari poput učešća u misijama za upravljanje krizama, potpisivanja operativnog sporazuma sa Evropskom odbrambenom agencijom što, kako je rekla, prevazilazi okvire pitanja bezbednosti i zadire u domen ekonomskog.

Miščević je poručila i da je važno pitanje kako nečlanstvo u NATO savezu, partnerstvo i saradnju uklopiti u pitanje napretka u poglavlju 31.

Kako je rekla, poglavlje 31. nije samo pitanje zajedničke spoljne i bezbednosne politike već vrednosti i interesa.

"Pripremati se za članstvo znači znati i šta želite od tog članstva", zaključila je Miščević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.