Srbija ispunjava obavezu EU do 2020.

Izvor: B92, 08.Maj.2017, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ispunjava obavezu EU do 2020.

Beograd -- Srbija će uspeti da ispuni obavezu prema EU da do 2020. dostigne udeo od 27 odsto obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji struje.

Kako je istakao ministar energetike, trenutno smo između 23 i 24 odsto.

Ministar je istakao da će poseban akcenat u narednom periodu biti stavljen na korišćenje biomase.

Apsolutno sam uveren da ćemo do 2020. uspeti dođemo do predviđenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 27 odsto”, rekao je Antić na konferenciji “Nova srpska energetska strategija”.

On je kazao da su u toku i projekti koji će obezbediti dodatnih 500 megavata iz energije vetra i poručio da posebnu pažnju treba posvetiti korišćenju biomase, gde je naš najveći potencijal.

Srbija više 'fensi' gleda na vetro i solarne parkove, pošto to viđamo kada putujemo, ali prenebregavamo da je najveći potencijal u biomasi”, naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima, ako je oko 5,6 miliona tona ekvivalenta nafte nas ukupni potencija iz obnovljivih izvora energije, oko 3,3 milona je iz biomase.

Biomasa mora biti daleko više u fokusu i mi kao ministarstvo smo radili na promociji i nastavićemo i kroz izgradnju malih postrojenja i investicija na biomasu i biogas, ali pre svega kroz stalni pritisak prema sistemima daljinskog grejanja”, rekao je Antić dodajući da toplane sve više prelaze na korišćenje biomase.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.