Srbija ima kapacitet za ubrzan put ka EU

Izvor: RTS, 02.Feb.2010, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ima kapacitet za ubrzan put ka EU

Najveće potencijale da ubrzaju približavanje Evropskoj uniji imaju Srbija i Hrvatska, smatraju predstavnici Evropskog parlamenta zaduženi za zemlje Zapadnog Balkana. Glavne prepreke na tom putu ostaju neispunjene obaveze u saradnji sa Haškim tribunalom.

Srbija, uz Hrvatsku, ima najveće potencijale da ubrza približavanje Evropskoj uniji, ali saradnja sa Haškim tribunalom ostaje glavna prepreka koju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mora da savlada na tom putu, smatraju predstavnici Evropskog parlamenta zaduženi za zemlje Zapadnog Balkana.

"Zbog neizbežnih činjenica - jer je najveća zemlja u regionu i ima najveći broj stanovnika - Srbija ima najveće potencijale i najveće kapacitete da na putu ka EU napravi dosta evidentan proboj i ubrza svoje približavanje", rekao je izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin.

U razgovoru sa novinarima iz Srbije koji su boravili u poseti evropskim institucijama u Briselu, Kacin je, međutim, ukazao da je na tom putu "pitanje broj jedan puna saradnja sa Hagom".

Govoreći o procesu ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, Kacin je podsetio da će Savet EU o tom procesu odlučivati u junu, nakon novog izveštaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Tribunalom.

"Savet onda odlučuje da li su stvoreni uslovi da idemo u taj proces ratifikacije SSP-a ili ne. Ako odluči pozitivno, onda odmah dajemo naš izveštaj i idemo u proceduru. U tom slučaju je realno očekivati da bi ovde, u parlamentu, takvu raspravu i takvo glasanje imali u septembru ili najkasnije početkom oktobra", rekao je Kacin.

Hapšenje Mladića ubrzava proces

Kacin je, međutim, ukazao da bi u slučaju hapšenja preostala dva haška optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića taj proces bio ubrzan.

"Postoji politički dogovor da u slučaju da se pojave Mladić i Hadžić, Savet na prvo sledeće zasedanje to stavlja na dnevni red i donosi odluku da odmah idemo u proces ratifikacije i svih onih odgovora koje Beograd očekuje posle predaje aplikacije za status zemlje kandidata", rekao je Kacin.

Šef delegacije EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Eduard Kukan smatra da je i pored rasprave o zamoru u proširenju Unije, generalna atmosfera pozitivna i da u EP ima mnogo dobre volje da se ide dalje sa proširenjem.

Kukan je ukazao da Srbija treba da gaji dobre bilateralne odnose sa članicama EU pošto šefovi tih država i ministri spoljnih poslova odlučuju o proširenju.

Prisećajući se procesa evropske integracije Slovačke, Kukan je rekao da su slovački zvaničnici morali da objašnjavaju svojim građanima da se reforme sprovode ne zbog Brisela, već zbog dobrobiti samih građana i da je glavna korist od članstva Slovačke u EU otvaranje novih radnih mesta.

Pozitivna atmosfera po pitanju proširenja

Član delegacije EP za Zapadni Balkan Arno Danžan takođe je ocenio da postoji pozitivna atmosfera po pitanju proširenja Unije, ukazujući, međutim, da je za to potrebno ispuniti uslove. "Mi smo veoma zahtevni. Želimo proširenje, ali ne po svaku cenu".

Postoje uslovi koje treba ispuniti. Ako ispunite uslove i postoji politička saglasnost, možete ući, nema problema", rekao je Danžan.

Francuski poslanik u EP je istakao da je stav njegove zemlje veoma jasan i da je ona za proširenje Unije na zemlje Balkana, ali ne i na Tursku.

"Ne vidim zamor u proširenju kad je reč o Srbiji i Hrvatskoj", rekao je Danžan i ocenio da je Srbija popravila svoj imidž i da će i ona svakako ući u EU.

Kad je reč o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, Danžan je istakao da postoji "moralna i politička obaveza" da se pronađe Mladić, ne zbog EU već zbog same Srbije.

Prema njegovim rečima evropska budućnost, posebno mladih, ne treba da bude blokirana zato što Srbija ne želi da pogleda u prošlost. "Kolektivna krivica ne postoji i zato je bitno izvesti takve ljude pred lice pravde", rekao je Danžan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.