Srbija ima 4 prioriteta u 2010.

Izvor: S media, 05.Jan.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ima 4 prioriteta u 2010.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjajvio je danas da će prioriteti spoljne politike Srbije u 2010. godini biti: približavanje Evropskoj uniji, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, jačanje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, i jačanje ekonomske diplomatije.

Tadić je, na ambasadorskoj konferenciji u Palati Srbija, ocenio da je uspeh spoljne politike Srbije artikulacija odnosa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa najvećim svetskim silama: Rusijom, SAD i Kinom.

Konstatujući da su savremeni medjunarodni odnosi promenljivi, Tadić je istakao da je neophodno da i spoljna politika Srbije bude fleksibilna.

Prema njegovim rečima, Srbija u budućnosti treba da intenzivnije saradjuje "političkim entitetima" za koje u prošlosti nije bilo dovoljno vremena, a odnosi treba da budu produbljeni pre svega sa BRIK grupom (Brazil, Rusija, Indija, Kina) i zemljama Pokreta nesvrstanih.

Osvrćući se na odnose sa državama "starog kontinenta", Tadić je podsetio da je Srbija ostvarila bliske strateške odnose sa Italijom, Francuskom, Španijom, Nemačkom, Švedskom, Grčkom, Slovačkom, Madjarskom...

Počasni gost konferencije koja je okupila ambasadore Srbije u svetu je grčki premijer i ministar spoljnih poslova Jorgos Papandreu.



Na završnici dvodnevne Ambasadorske konferencije, koju organizuje Ministarstvo spoljnjih poslova, učesnicima će se danas obratiti i premijer Mirko Cvetković i ministri policije i odbrane Ivica Dačić i Dragan Šutanovac.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.