Srbija i EU nemaju dublja neslaganja

Izvor: Beta, 02.Feb.2015, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i EU nemaju dublja neslaganja

BEOGRAD, 2. februara 2015. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedeljak da Srbija nema "dubljih neslaganja" sa Evropskom unijom, ali da se sa Srbijom ne može komunicirati na nivou portparola o dnevno-političkim pitanjima.

"EU ima pravo da iznosi svoja mišljanja.., ali smeta način na koji se komunicira sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Srbijom, mora se razgovarati na mnogo ozbiljniji način, nego što su to izjave portparola", rekao je Dačić za RTS.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič saopštila je u subotu da EU očekuje od vlasti Srbije da potpuno saradjuje i podrži zakonom utemeljen rad ombudsmana i nezavisnih regulatornih tela, i da je zabrinuta zbog tvrdnji nekih sektora u Srbiji da ombudsman ugrožava nacionalnu bezbednost.

Dačić je u nedelju, na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare, povodom izjave Maje Koncijančić za koju je rekao da je "tehničko lice", rekao da "nema potrebe da Beogradu neko deli savete, mešajući se u njegova unutrašnja pitanja", a danas je rekao da se ni na sastancima o evropskim integracijama ne razgovara o dnevnoj politici, već o strateškim pitanjima.

Dačić je danas ukazao da bi i Srbija mogla da reaguje na mnoge dnevno-političke tema u EU.

"Mi sada dolazimo situaciju da je praksa protokola u Zagrebu vraćanje naših dopisa na ćirilici... i mi ćemo morati da uvedemo reciprotitet kada je Hrvatska u pitanju, i sve što piše na latinici mi ćemo im vraćati. Jel' to evropski put?", upitao je Dačić.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine 9. februara u Briselu, on je kazao da očekuje da će taj sastanak biti ključan za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Dačić: Srbija i EU nemaju dublja neslaganja!

Izvor: Blic, 02.Feb.2015

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nema "dubljih neslaganja" sa Evropskom unijom, ali da se sa Srbijom ne može komunicirati na nivou portparola o dnevno-političkim pitanjima..."EU ima pravo da iznosi svoja mišljenja., ali smeta način na koji se komunicira sa Srbijom,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.