Srbija će učestvovati na regionalnim skupovima sa Kosovom

Izvor: Southeast European Times, 10.Sep.2012, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će učestvovati na regionalnim skupovima sa Kosovom

Neki analitičari se nadaju da će najnovija odluka Beograda unaprediti regionalnu saradnju, kao i pridruživanje Srbije EU.

10/09/2012

Ivana Jovanović i Linda Karadaku za Southeast European Times iz Beograda i Prištine -- 10.9.2012.

Srpska vlada učestvovaće na regionalnim i međunarodnim forumima na kojima je zastupljeno i Kosovo, koje će biti identifikovano zvezdicom, ali ne i fusnotom >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kako je prethodno dogovoreno u Briselu. EU je pohvalila taj potez kao korak ka sveobuhvatnoj regionalnoj saradnji.

Beograd kaže da će sadržaj fusnote biti dodat u dokumentima koji se odnose na određene sastanke. Srpskim zvaničnicima su takođe date smernice da insistiraju da se taj način predstavljanja Prištine na sastancima striktno primenjuje, bez zastave ili drugih simbola, kao i da traže prisustvo UNMIK-a.

„Sama po sebi zvezdica je dovoljna da potvrdi da albanska strana nije dobila ono što hoće i da ima još toga do [nezavisnosti Kosova]“, rekao je Dejan Radenković, član Odbora Skupštine Srbije za Kosovo, u izjavi za SETimes.

Učešće Kosova na regionalnim skupovima bilo je ključno pitanje tokom poslednje runde razgovora između Beograda i Prištine u Briselu, gde su se dogovorili da Kosovo može da učestvuje na regionalnim sastancima i samostalno potpisuje nove sporazume, sa zvezdicom pored svog naziva i pratećom fusnotom.

U fusnoti se navodi da „naziv ne prejudicira stavove o statusu Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova iz 2008. godine“.

Fusnota je postala sporno pitanje jer Beograd nije želeo da učestvuje na međunarodnim sastancima bez njenog punog sadržaja pored imena Kosovo.

Vlada je opravdala svoju poslednju odluku tvrdeći da je, kada ne prisustvuje regonalnim sastancima, lišena mogućnosti da predstavlja svoju politiku prema Kosovu i štiti nacionalni interes.

„Odsustvovanjem sa regionalnih sastanaka Srbija se takođe suočava sa direktnim i indirektnim ekonomskim gubicima“, saopštila je vlada.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Srbija ispunjava obavezu koju su njeni predstavnici, u prisustvu EU i drugih međunarodnih organizacija, obećali da će sprovesti.

„Implementacija dogovora postignutih u Briselu odlučujuća je za dalje korake, jer će se u suprotnom postaviti pitanje pouzdanosti procesa“, navodi se u saopštenju ministarstva prosleđenom SETimesu .

Profesor Univerziteta u Prištini Beljulj Bećaj rekao je da je sporazum korak za novu srpsku vladu. „Ovo je pozitivan korak i novi pragmatični pristup Beograda, ali će se negativno odraziti na problem na severu“, rekao je Bećaj za SETimes.

Neki analitičari kažu da će taj korak imati pozitivan ukupan efekat jer će unaprediti odnose Beograda i Prištine, regionalnu saradnju, kao i pridruživanje Srbije EU.

„Ova odluka biće korisna za Srbiju, ali i za Kosovo, jer nekoliko zemalja u regionu nije priznalo njegovu nezavisnost i to je remetilo regionalnu saradnju“, rekao je Dragan Đukanović iz Evropskog pokreta u Srbiji za SETimes.

Zajednički jezik političkih lidera dve strane oslobodiće ljude političkih pitanja i omogućiće im da se bave svakodnevnim stvarima, kaže Slađana Aritonović, 27, frizerka iz Gnjilana, mesta u centralnom delu Kosova.

„Ja samo želim da pronađu zajednički jezik i da prestanu da se svađaju. Ovaj potez Beograda mogao bi da bude potez ka miru i nadam se da će to realno i biti“, kaže Aritonović za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.