Kukan i Kacin: Nastavak podrške evropskom putu Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukan i Kacin: Nastavak podrške evropskom putu Srbije

BEOGRAD -

U Beogradu je danas počeo dvodnevni Četvrti Interparlamentarni sastanak - Narodna skupština Srbije-Evropski parlament. Zvaničnici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Jelko Kacin su izjavili da će EP nastaviti da podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, ali da ona mora da učini dodatne napore u tom cilju.

Pozdravljajući skup, predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan je rekao da je "vidljiv dosadašnji napredak Srbije na putu ka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropskoj uniji".

Kukan je izrazio nadu da će dvodnevni sastanak doprineti još boljem "proevropskom osećanju" u Srbiji.

Otvarajući skup, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović je rekla da je ovaj sastanak za Srbiju od "posebne važnosti".

"Ovaj sastanak je od posebne važnosti, jer je za Srbiju protekla godina bila najuspešnija u procesu evropskih integracija i rezultirala je do sada najpovoljnijim Izveštajem o napretku, odlukom o ukidanju viznog režima, 'odmrzavanjem' Prelaznog sporazuma i podnošenjem zahteva za članstvo u EU", rekla je ona.

Predsednica srpskog parlamenta je dodala da su ti događaji, "koji predstavljaju veliko ohrabrenje za Srbiju, ostvareni u najvećoj meri zahvaljujući velikoj posvećenosti i angažmanu na ispunjavanju kopenhagenških kriterijuma za članstvo i posebnih uslova za zemlje Zapadnog Balkana".

Predsednica parlamenta je rekla da će na sastanku govoriti o temama "od značaja za proces evropskih integracija Srbije" i "od suštinske važnosti za bolji život građana Srbije.

"Verujem da ćemo kroz kontinuirano održavanje zajedničkih konferencija, debata i okruglih stolova dati impuls za ubrzanje procesa ispunjenja strateškog prioriteta Srbije - članstva u Evropskoj uniji", rekla je ona.

Sednici zajednički predsedavaju Slavica Đukić-Dejanović, predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Laslo Varga i predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

Uvodna izlaganja podneli su Božidar Đelić i Milica Delević u ime Vlade Srbije i Vensan Dežer u ime Evropske komisije.

Vensan Dežer je u svom izlaganju rekao da EU podržava put Srbije ka evropskoj porodici, izdvajajući nekoliko tačaka koje je čekaju na tom putu.

"To je najpre saradnja Srbije s Haškim sudom", rekao je Dežer i naveo i vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupciju, kao i regionalnu saradnju.

Đelić je u svom izlaganju pomenuo napredak Srbije u poslednjih godinu dana na putu ka EU, kao što su ukidanje viza i podnošenje kandidature za članstvo u EU.

"Srbija radi na reformi sopstvenog društva", rekao je Đelić i dodao da se očekuju još pet zakona u skladu sa evropskim standardima.

Đelić je kazao da će se na skupu glasati o članovima Saveta za zaštitu konkurencije i govoriti o Savetu za zaštitu proizvođača.

Milica Delević je u svom izlaganju ukazala na istraživanja koja pokazuju da građani smatraju da "treba brže ići" ka EU, i da za sporost krive izvršnu vlast Srbije ali i uslovljavanje EU.

Prema njenim rečima, naredna godina će biti u znaku ubrzavanja na putu ka EU. Ona je rekla da se očekuje popunjavanje upitnika EU kao i proces pregovora sa EU o članstvu.

Delegacija Evropskog parlamenta boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, gde će državnim zvaničnicima uputiti podršku za integraciju Srbije u Evropsku uniju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kukan, Kacin: Nastavak podrške evropskom putu Srbije

Izvor: Blic, 04.Okt.2010

Zvaničnici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Jelko Kacin izjavili su danas u Beogradu da će EP nastaviti da podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, ali da ona mora da učini dodatne napore u tom cilju. ..Posle razgovora sa ministrima unutrašnjih poslova i pravde, Ivicom Dačićem i Snežanom...

Nastavak na Blic...

Kukan: Srbija napredovala, nužni dalji koraci

Izvor: EMportal, 04.Okt.2010

Predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom Eduard Kukan ocenio je danas u Beogradu da je Srbija napredovala u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i regionalnoj saradnji, ali i naglasio da su potrebni dalji koraci i napori za...

Nastavak na EMportal...

KUKAN I KACIN PODRŽAVAJU SRBIJU NA PUTU KA EU

Izvor: Kurir, 04.Okt.2010

BEOGRAD - Zvaničnici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Jelko Kacin izjavili su u Beogradu da će EP nastaviti da podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, ali da ona mora da učini dodatne napore u tom cilju...BEOGRAD - Zvaničnici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Jelko Kacin izjavili su  u...

Nastavak na Kurir...

Kukan: Srbija ostvarila napredak na putu ka EU

Izvor: Blic, 04.Okt.2010

Predstavnici Evropske unije i Skupštine i Vlade Srbije ocenili su danas da je Srbija prošle godine ostvarila veliki napredak u procesu evropskih integracija i izrazili očekivanje da će sličan rezultat biti postignut i ove godine, ali su napomenuli da na tom putu predstoji još mnogo posla. ..Zvaničnici...

Nastavak na Blic...

EP će nastaviti da podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji

Izvor: Glas javnosti, 05.Okt.2010, 07:06

BEOGRAD - Zvaničnici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Jelko Kacin izjavili su u Beogradu da će EP nastaviti da podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, ali da ona mora da učini dodatne napore u tom cilju...Posle razgovora sa ministrima unutrašnjih poslova i pravde, Ivicom Dačićem i Snežanom...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.