Srbija će jednom morati da odluči: Ili Evropa ili Rusija

Izvor: Vesti-online.com, 22.Feb.2015, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija će jednom morati da odluči: Ili Evropa ili Rusija"

"Srbija će u jednom trenutku morati da odluči između perspektive u EU i ruskog prijateljstva", smatra bivši nemački ministar odbrane Karlo Teodor Gutenberg.

On je za B92 rekao da je na Srbiji da donese odluku da li će ili neće uvesti sankcije Rusiji ukoliko Brisel to traži.

- Ne moram da dajem nikakve savete Srbiji. To je odluka koju Srbija mora da donese. Ako ništa drugo, ako vi odlučite da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se približite EU, što je takođe cilj koji nailazi na punu podršku, i postoji važan korak koji mora napraviti da biste tražili pristup EU. Tako da ako EU donosi odluke, koje su povezane sa vrednostima EU, u jednom trenutku ćete morati da odlučite da li su te vrednosti bitnije od prijateljstava.

Govoreći o Južnom toku, Gutenberg je istakao da je potrebno naći više opcija za budućnost sospstvene zemlje.

- Ako pogledamo nekoliko neuspelih pokušaja, setio sam se Nabuka, setio sam se Južnog toka sada, naravno, ali, ako pogledamo iz neke šire perspektive, vidim da u današnjem vremenu, sa svim geopolitičkim tenzijama, kojih neće biti manje u godinama koje dolaze definitivno ima smisla tražiti druge opcije, a ne zavisiti samo od jednog partnera. To ne znači izbaciti jednog partnera, već naći više opcija za budućnost sospstvene zemlje. I zato bih ja odobrio i podvukao sve sto sam rekao, i mislim da Srbija takođe treba da traži nove prilike.

A o tome koliko je realno slanje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na krizno područje u Ukrajini, bivši nemački ministar kaže:

- Mislim da bi pomoglo kada bi se međunarodna zajednica uključila više nego sada, i zato razumem poziv Porošenka. To je poziv koji je takođe već bio formulisan od strane ministra spoljnih poslova Lavrova, koji takođe odobrava mirovne snage Ujedinjenih nacija u Ukrajini. Tako da, vredi pokušati, ako ništa drugo, to je samo deo rešenja, i nije deo dogovora iz Minska, taj dogovor mora biti ispunjen, zaključio je Gutenberg.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Nemački ministar odbrane: "Srbija sama da odluči EU ili Rusija"!

Izvor: Blic, 22.Feb.2015

Srbija će u jednom trenutku morati da odluči između perspektive u EU i ruskog prijateljstva, smatra bivši nemački ministar odbrane Karlo Teodor Gutenberg...On je za B92 rekao da je na Srbiji da donese odluku da li će ili neće uvesti sankcije Rusiji ukoliko Brisel to traži...- Ne moram davati...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.