Srbija bliže EU ali i investitorima

Izvor: B92, 24.Feb.2012, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bliže EU ali i investitorima

Beograd -- Strani investitori ocenjuju da evropske integracije Srbije predstavljaju garanciju da će poslovna klima biti unapređena.

To je izjavio predsednik Američke privredne komore u Srbiji Miloš Đurković koji je naglasio da je zbog toga i odluka o dodeli statusa kandidata za njih značajna.

"Za Američku privrednu komoru (AmCham), koja okuplja najveće domaće i strane investitore (u Srbiji), ova tema je posebno značajna, imajući u vidu da su evropske perspektive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije ključni faktor u privlačenju direktnih stranih investicija", rekao je on za portal EurAktiv.

U domenu građevinarstva i nekretnina potrebno je olakšati dobijanje građevinskih dozvola, ali i razjasniti pitanja procedura vezanih za pravo svojine, a pre svega konverzije i restitucije, dodao je Đurković. Kao oblast u kojoj su zakoni usklađeni sa EU naveo je zaštitu prava intelektualne svojine, uz napomenu da je potrebno poboljšati primenu zakona. "Svakako, treba uložiti dodatne napore pri implementaciji ovih zakona, a u cilju smanjenja stope piraterije kako bi ona došla na nivo proseka EU", rekao je Đurković.

Na pitanje o posledicama eventualnog usporavanja ili preispitivanja evropskog puta Srbije, Đurković je rekao da nije lako davati ocenu, ali da investitori na evropske integracije gledaju kao na garanciju za poboljšanje uslova poslovanja.

"Činjenica je da se investitori pre investicionih odluka često raspituju o stabilnosti reformskog kursa Srbije, a evropske integracije vide kao trasiran put koji garantuje poboljšanje poslovne klime", kazao je on.

Prema njegovim rečima, samo članstvo u ovom trenutku nije toliko značajno, ali je važno da se nastavi put ka EU i da se institucije prilagođavaju evropskim standardima.

U najznačajnije reforme koje očekuju Srbiju na putu ka EU Đurković je ubrojao modernizovanje zakona iz oblasti tržišta rada kako bi se povećala njegova fleksibilnost, kao i uklanjanje administrativnih barijera koje stvaraju nepotrebne troškove i povećavaju birokratiju.

"Takođe, potrebno je ograničiti proliferaciju parafiskalnih nameta, koji predstavljajaju dodatno opterećenje privrede i utiču na predvidivost poslovanja", kazao je predsednik AmCham.

Ispunjavanjem uslova u pretpristupnoj fazi, Srbija postaje deo šireg regionalnog tržišta koje funkcioniše po sličnim pravilima, kazao je Đurković.

"Sve ovo povećava konkurentnost i privlačnost Srbije kao investicione destinacije", zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.