Srbija: Deca sa smetnjama u razvoju u boljem položaju

Izvor: B92, 04.Dec.2013, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Deca sa smetnjama u razvoju "u boljem položaju"

Usluge za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice znatno su unapređene u Srbiji tokom realizacije projekta razvoja tih usluga koji je pre tri godine pokrenulo Ministarstvo rada i socijalne politike uz finansijsku podršku Evropske unije (EU), a u partnerstvo sa UNICEF-om.

Jedan od rezultata projekta "Razvoj usluga u zajednici za decu sa smetnjama u razvu i njihove porodice" jeste da se broj dece u ustanovama socijalne zaštite smanjio za 30 odsto, i nastavlja da opada, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je danas direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel San Lot na konferenciji u Beogradu kojom ovaj projekat završava.

"Zabrana institucionalizacije dece mlađe od tri godine donela je zavidne rezultate - u institucijama u Srbiji broj dece se svake godine smanjuju. Istovremeno, broj usluga za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice je gotovo utrostručen", rekao je San Lot.

EU je za realizaciju projekta izdvojila 5,5 miliona evra, a njime su, pored ostalog, uspostavljene 52 nove usluge kao što su dnevni centri, pomoć u kući i pružanje "predah-podrške", rekao je na konferenciji u hotelu Metropol šef misije UN u Srbiji Majkl Devenport.

Prema njegovim rečima, više od 930 dece i njihovih roditelja imalo je koristi od uvođenja novih usluga, i danas ima bolji kvalitet života.

"Pružiti jednake šanse svim građanim a pogorovo najugroženijoj deci u društvu je pitanje osnovnih principa i vrednosti Evropske unije. Kroz ovaj projekat su postignuti veoma vežni rezultati koji ovo (srpsko) društvo čine tolerantnijim i solidarnijim, a deci sa smetnjama u razvoju pružaju kvalitetan život", rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, Evropska unija će nastaviti da pomaže Srbiji u naporima da stvori jednake šanse za svu decu u zemlji.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada Brankica Janković je rekla da su podeljeni grantovi u vrednosti od tri miliona evra za 41 opštinu, i ocenila da reforma sistema socijalne zaštite ide u dobrom pravcu.

Takođe je rekla da sadašnje zakonodavstvo obezbeđuje dobar okvir za funkcionisanje i dalje unapređenje kvaliteta sistema socijalne zaštite, ali da su i dalje prisutni izazovi za stvranje uslova za doslednu i potpunu primenu zakona.

Prema njenim rečima, sprovođenje postavljenih ciljeva mora da se sagledava šire, kao deo procesa socijalne inkuzije, i da je potrebno dalje jačati ulogu zdravstvenog sistema u podršci najosetljivijim grupama dece i njihovim porodica.

Na dvodnevnoj konferenciji u Metropolu učestvuje 150 predstavnika ustanova socijalne zaštite, pružaoci usluga, stručnjaci i eksperti iz oblasti socijalne zaštite, organizacije civilnog društva, predstavnici nezavisnih regulatornih dela i predstavnici drugih međunarodnih organizacija koje su aktivne u oblasti socijalne i dečje zaštite u Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poboljšane usluge za decu sa smetnjama

Izvor: RTS, 04.Dec.2013

Realizacijom projekta unapređenja usluga za decu sa smetnjama u razvoju, broj dece u ustanovama socijalne zaštite smanjen za 30 odsto, rekao direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo. EU za realizaciju projekta izdvojila 5,5 miliona evra...Usluge za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice znatno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.