Spremno 90% odgovora na upitnik

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 25.Nov.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremno 90% odgovora na upitnik

Beograd -- Srbija ima spremnih 80 do 90 odsto odgovora na upitnik Evropske komisije, kaže za B92 Božidar Đelić.

Srbija će na pitanja iz Brisela verovatno odgovoriti najbrže u regionu.

Međutim, nije to samo naša dobra volja i ambicija, već procena Evropske komisije koja na početku dopisa Beogradu jasno navodi da bi cenili da odgovori stignu do početka februara 2011. godine. Nadležni u Beogradu ističu da će rok biti poštovan, jer administracija već mesecima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sprema odgovore.

Srbija je već spremila oko 85 odsto odgovora na pitanja iz upitnika Evropske unije. Kao dokaz za to, potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, u emisiju "Kažiprst” B92, doneo je deo tog materijala.

Beograd se priremao koristeći upitnike koje su dobile zemlje u regionu. Odgovore piše skoro celokupna državna administracija, a pisanje koordiniraju podgrupe zadužene za pojedine oblasti.

"Mi smo u decembru mesecu prošle godine, više od godinu dana unazad dali na bazi upitnika Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije - jedan miks svim našim ministarstvima, zadatak da pripreme odgovore na bazi tuđih upitnika i ovo je rezultat našeg rada”, objasnio je Đelić.

"To je više od 5.000 stranica spremnih odgovora i trenutno vršimo analizu između pitanja na koja smo već odgovorili i pitanja koja su nam sada i zvanično postavljena", naveo je on.

Opširnije o gostovanju Božidara Đelića u "Kažiprstu” RTV B92, možete čitati u posebnoj vesti.

Pitanja se ne razlikuju od onih koja su poslata u Crnu Goru i Albaniju. Pojedini delovi su prilagođeni samo situaciji u Srbiji.

Tako da u našem upnitiku postoje pitanja o radu saveta nacionalnih manjina kojih u tim zemljama nema, radu povernika za zaštitu informacija od javnog značaja, zaštitnika građana i pitanja o funkcionisanju nezavisnih tela.

Upitnik koji je Srbiji dostavljen iz Brisela sadrži na primer sledeća pitanja:

Preuzmite upitnik na engleskom

Ceo upitnik Evropske komisije, na engleskom jeziku, možete preuzeti sa sajta Vladine kancelarije za evropske integracije.

- Opišite na koji način ćete prevazići nedostatke koji postoje u proceduri reizbora sudija.

- Prikažite konkretne rezultate u vezi sa borbom protiv korupcije.

- Detaljno objasnite situaciju na administrativnoj granici sa Kosovom. Objasnite saradnju sa Euleksom.

- Koji koraci su preduzeti da se sprovedu optužnice protiv Ratka Mladića i Gorana Hadžića?

- Preduzima li Srbija mere protiv osoba odnosno grupa koje podržavaju haške begunce? Koje mere su preduzete da bi se identifikovale grupe pomagača?

Direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević ne želi da procenjuje koja bi pitanja mogla da budu najteža za Srbiju.

Ona ističe da upitnik nije način za rešavnje problema, već da je njegov cilj da se verno prikaže postojeće stanje.

Iz Brisela će sigurno stići i dopunskih pitanja i ekspertske misije koje će proveravati da li se poslati odgovori slažu sa stanjem na terenu.

"Svakako da će biti onih oblasti gde će želeti da čuju pojašnjenje gde će i sama formulacija pitanja ukazivati na želju Komisije da u akcionom planu i promenama vidi da se nešto menja da se institucije jačaju”, navodi Delevićeva.

"Ne treba očekivati da nam, kada pošaljemo odgovore, Komsija kaže: 'Odlično evo vam indeks, deset. Ne morate više ništa dalje’”, kaže ona.

Milica Delević ocenjuje i da će zadatak da Srbija u roku od dva meseca odgovori na upitnik EU biti izazovan posao, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

Hrvatska je na 4.500 pitanja odgovorila za tri meseca i dobila je manje od 200 dopunskih pitanja.

Crna Gora je na nešto više od dve hiljade pitanja odgovarala oko pet meseci, ali im je stiglo više od 600 potpitanja.

Interesantno je da je jedno od karakterističnih pitanja za Podgoricu bilo i o poslovanju Prve crnogroske banke, koja je u vlasništvu brata tamošnjeg premijera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.