Sporna granica između dve Kostajnice

Izvor: Politika, 21.Sep.2012, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna granica između dve Kostajnice

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Skori ulazak Hrvatske u Evropsku uniju aktuelizovao je pitanje nedefinisane granice ove zemlje sa BiH, te je iz tog razloga ponovo „oživljena” i davnašnja priča o ratifikaciji sporazuma o granici, koji su 1999. godine potpisali tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsedavajući Predsedništva BiH Alija Izetbegović.

Ponovno „otvaranje” ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dokumenta podiglo je tenzije i na jednoj i na drugoj strani, što je njegovu ratifikaciju već stavilo pod znak pitanja. Jedan deo hrvatske javnosti odbacuje sporazum Tuđman–Izetbegović, jer smatra da on na jugu, tj. u Neumskom zalivu, menja granicu u korist BiH, a na štetu Hrvatske.

Međutim, sporazum menja granicu i na Uni između dve Kostajnice, zbog čega je neprihvatljiv za Republiku Srpsku, pa će zbog toga ona teško pristati na politički konsenzus u pogledu njegove ratifikacije. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik više puta izjavio je da granica na reci Uni između dve Kostajnice „mora” ići sredinom reke, i poručio da poslanici iz RS u parlamentu BiH neće podržati ratifikaciju sporazuma „ukoliko se ne reše sporne tačke na Uni”.

„Alija Izetbegović nije reprezentant BiH u tom delu, niti onaj ko bi mogao da vodi računa i o našim interesima. Zbog toga nije uvažena priča koja je danas dosta važna, a to je granica na reci Uni i još na nekim područjima”, rekao je juče Dodik Srni.

Ekspert za pitanje granica Vladimir Lukić, takođe, sugeriše da RS ne sme dozvoliti da bude ratifikovan sporazum od pre 12 godina jer je kako on tvrdi štetan za RS.

„Taj sporazum je protivzakonit, suprotan avnojevskoj granici, stavu Badinterove komisije i granici povučenoj u Dejtonu”, izjavio je Lukić za „Politiku”, dodavši da se radi o otimačini teritorije RS, odnosno BiH.

On napominje da predložena granica, odnosno linija na 19 mesta ide van reke Une i sa jedne i sa druge strane, uglavnom kroz kukuruzišta gde kako kaže nikada nije išla od 1700. godine.

„Nema te arbitraže koja bi napravila lošije rešenje od ovoga”, tvrdi Lukić i ponavlja da „od 1700. godine do danas granica na tom području nije izašla iz sredine reke Une”.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović najavio je da će njegova vlada uskoro u saborsku proceduru uputiti na ratifikaciju sporazum Tuđman–Izetbegović.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić smatra da bi ratifikacija bila najoptimalnije rešenje za obe zemlje, a da bi, u slučaju da Hrvatska ne ratifikuje sporazum, pitanje granice trebalo rešavati međunarodnom arbitražom.

D. Stanišić

objavljeno: 21.09.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.